Veste buna pentru soferi. Radare la vedere!

Veste buna pentru soferi. Radare la vedere!

O buna vreme, in fata Senatului s-a aflat o propunere legislativa potrivit careia, printre altele, raderele rutiere trebuie sa fie instalate exclusiv pe autovehicule inscriptionate ale Politiei. Timpul a trecut, iar acum putem in sfarsit sa spunem ca aceasta propunere a fost supusa dezbaterii parlamentare.

Astfel, Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil pentru aceasta propunere legislativă, apartinand a 16 deputaţi şi senatori, potrivit căreia radarele rutiere să fie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei.

In categoria modificarilor propuse se numara, asadar, conditiile de instalare a radarelor rutiere. In acest sens, potrivit proiectului, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurarii vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Mai mult decat atat, dispozitivele mobile, de tip pistol,destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere

In acelasi timp, printre modificarile propuse cadrului normativ, si anume Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, se numara si aceea referitoare la constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor, acestea urmand să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive.

In expunerea de motive a parlamentarilor initiatori se specifica faptul ca, prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere, nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite. In mod evident, exista dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectul cuvenite ca reprezentant al legii, iar astfel constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, devine o solutie viabila. Bineinteles, lucratorii politiei trebuie sa poarte uniformele cu inscrisuri si insemne distinctive in exercitarea atributiilor lor de serviciu.

Asadar, putem vorbi despre mai multa transparenta in domeniul circulatiei rutiere.

Scopul modificarii OUG 195/2002, conform initiatorilor, este acela de a preveni accidentele şi de a determina un comportament responsabil al şoferului. Noi apreciem transparenta sporita, dumneavoastra?

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
17 + 29 =