Te tenteaza sa iti spionezi sotul/sotia? Codul penal iti da cateva motive sa n-o faci!

Te tenteaza sa iti spionezi sotul/sotia? codul penal iti da cateva motive sa n-o faci!Curiozitatea este o caracteristica umana de nedisputat, insa cand vine vorba despre partenerul de viata, unii dintre noi avem tentatia de a duce aceasta curiozitate la un nivel maxim, care depaseste atat limitele morale, cat si pe cele legale, asa cum urmeaza sa vedem. Considerand, poate, ca a fi casatorit sau intr-o relatie de concubinaj cu cineva iti da un drept la a avea controlul asupra vietii private a persoanei respective, unora li se pare firesc sa isi satisfaca toate curiozitatile cu privire la detalii intime din viata partenerului incalcandu-i acestuia dreptul la viata privata si la intimitate. Fie ca vorbim despre spionajul cu ajutorul camerelor de filmare plasate in locuinta sau masina, fie ca vorbim despre spionajul conturilor de pe retelele sociale sau chiar monitorizarea si interceptarea apelurilor telefonice efectuate, toate acestea constituie infractiuni pedepsite prin dispozitiile Codului penal, asa cum vom prezenta in cele ce urmeaza, evidentiind, speram noi, consecintele grave ale spionarii vietii private intre sot si sotie.

 

Interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice

Art. 361 Cod penal
(1) Interceptarea, fara drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctionează si interceptarea, fara drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic, ce contine date informatice care nu sunt publice.
Fapta inculpatei de a folosi un program informatic prin care a interceptat, fara drept, convorbirile si comunicarile telefonice efectuate de sotul sau prin intermediul aparatului telefonic, programul informatic fiind configurat pentru a transmite datele informatice interceptate catre aparatul telefonic in care a fost introdusa cartela Sim utilizata de inculpata intruneste, obiectiv si subiectiv, elementele constitutive ale infractiunii de interceptarea ilegala a unei transmisiuni de date informatice prevazuta de art. 361 alin. (1) din noul Cod penal.
Fapta retinuta in sarcina inculpatei constituie infractiunea de interceptarea ilegala a unei transmisiuni de date informatice avand in vedere ca sistemul incorporat intr-un telefon mobil poate fi considerat sistem informatic. (Tribunalul Braila, Sentinta penala nr. 49/2017, www.rolii.ro)

Bineinteles, violarea intimitatii se poate realiza nu doar prin interceptarea convorbirilor telefonice, ca in speta prezentata anterior, ci si prin alte modalitati prevezute de art. 226 Cod penal.

Vorbim, asadar despre dreptul la viata privata, ce constituie unul din cele mai importante drepturi ale omului si implica atat o componenta fizica, ce presupune prevenirea intruziunilor asupra spatiului fizic al unei persoane, cat si o componentă informationala, ce constă în sfera informaţiilor pe care un individ nu le-ar dori dezvăluite.

Violarea vietii private

Art. 226

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Varianta tip a infracțiunii este prevăzută în alin. (1) al art. 226 și constă în atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private.
În alin. (2) este incriminată varianta agravată a infracțiunii ce constă în divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public.
Cea de-a doua variantă agravată este prevăzută în alin. (5) și constă în plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2).

În ceea ce privește varianta tip a infracțiunii, elementul material constă în fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private.
Pentru ca fapta să fie reținută este nevoie ca actele de executare respectiv fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini să fie realizate asupra unei persoane care se află într-o locuinţă, încăpere ori dependinţă. Trebuie menționat că tipicitatea faptei rămâne neafectată indiferent dacă victima infracțiunii este sau nu proprietara locurilor supravegheate, pentru existența faptei fiind suficient doar ca aceasta să le folosească. Asadar, nu are importanta daca, spre exemplu, in domiciliul comun sotul care este supravegheat fara drept nu are drept de proprietate asupra imobilului in care locuieste familia.
Pentru a fi în prezența infracțiunii de violare a vieții private, activitățile prevăzute la alin. (1), alin. (2) și alin. (5) trebuie să fie realizate fără drept, adică fără a fi autorizate de lege sau fără a fi incidentă vreuna din cauzele justificative speciale prevăzute în alin. (4). Se excepteaza, astfel, activitatile autorizate de lege.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate numai în cazul modalităţilor normative prevăzute de art. 226 alin. (1) şi (2) NCP, nu şi cu privire la modalitatea prevăzută de art. 226 alin. 5 NCP, asadar, in ceea ce priveste fotografierea, inregistrarea, ascultarea fara drept sau divulgarea informatiilor obtinutem actiunea penala se va pune in miscare la plangerea prealabila a sotului care a aflat ca ii este incalcat dreptul la viata privata.

O alta modalitate de a invada viata privata a sotului/sotiei este aceea de a deschide, sustrage, distruge sau retine corespondenta adresata strict lui, inclusiv atunci cand respectiva corespondenta ar fi deschisa din greseala. Codul penal reglementeaza astfel de situatii in cuprinsul art. 302, dupa cum urmeaza:

Violarea secretului corespondentei

Art. 302

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(6) Detinerea sau confectionarea, fara drept, de mijloace specifice de interceptare ori de inregistrare a comunicatiilor se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda;
(7) Pentru faptele prevazute la alin. (1), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Putem observa faptul ca, la fel ca si in cazul violarii vietii private, si violarea secretului corespondentei presupune o plangere prealabila din partea persoanei vatamate in drepturile sale.

Dupa cum am aratat, urmarirea activitatii partenerului de viata nu reprezinta o solutie pentru rezolvarea eventualelor probleme familiale, indiferent daca exista suspiciuni de infidelitate sau oricare alte motive care ar putea sa dea impresia ca suntem indreptatiti sa invadam viata privata a celui de langa noi. Mai mult, nu doar ca nu este moral, ci este si in afara legii sa procedam la spionarea sotului/ei, asa cum am evidentiat legislatia penala romana protejand dreptul la viata privata. Astfel, oricare ar fi situatia Dvs particulara, aveti in vedere infractiunile pe care le puteti savarsi prin desfasurarea activitatii de spionare a vietii private intre sot si sotie, si nu uitati ca solutia este intotdeauna o buna comunicare!

Probleme de drept penal in Craiova? Ne puteti contacta la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
14 × 3 =