Split TVA – Totul despre plata defalcata a TVA din 1 ianuarie 2018

Split TVA - Totul despre plata defalcata a TVA din 1 ianuarie 2018

Din categoria noutatilor legislative de impact major in sectorul economic face parte si semnarea, de catre Presedintele Romaniei, a decretului privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, conform informatiilor oferite de catre Administraţia Prezidenţială.

In acest sens, pe 13 decembrie 2017 Camera Deputaţilor a adoptat Ordonanta privind plata defalcată a TVA cu mai multe modificări.

La ce modificari trebuie sa se astepte contribuabilul roman?

Una dintre modificarile aduse de noua lege este aceea ca măsura platii defalcate a TVA este obligatorie pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvenţă.

Cine are obligatia sa deschida si sa utilizeze un cont de TVA?

In lumina noilor reglementări, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Rezumand, aratam ca sunt obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile, institutiile publice. Prin persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, intelegem toate societatile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, societati nationale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Exista categorii de persoane impozabile exceptate de la aceasta obligatie?

Raspunsul este afirmativ, exista, prin noua lege fiind statuat să fie scoase din rândul celor care au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA instituţiile publice şi persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Astfel, potrivit dispozitiilor adoptate, „persoanele impozabile, cu excepţia instituţiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA”.

De retinut! Nu sunt obligate sa aplice acest sistem persoanele ce desfasoara activitati independente sau profesii liberale ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. De asemenea, nici persoanele fizice obisnuite nu sunt in sfera acestei ordonante.

De cand se aplica sistemul platii defalcate a TVA?

Acest sistem este obligatoriu incepand cu 01 ianuarie 2018, pentru facturi emise si avansuri incasate dupa data de 01 ianuarie 2018. In perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2017, sistemul se aplica optional de catre persoanele ce au obligatia aplicarii platii defalcate a TVA.

Ce se intampla in caz de nerespectare a dispozitiilor legale?

Sunt considerate contraventii urmatoarele fapte:

  • Plata TVA catre furnizori aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in alt cont decat contul de TVA al furnizorului, daca nu se efectueaza corectia platii in termen de 7 zile. Contraventia este sanctionata cu amenda stabilita ca procent de 0,06%/zi din suma platita eronat.
  • Plata TVA intr-un alt cont al furnizorului decat cel de TVA, daca eroarea nu este corectata in maxim 30 de zile. Amenda in acest caz este in procent de 50% din suma platita eronat.
  • Necomunicarea contului de TVA catre furnizori si clienti. Sanctiunea este amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  •  Utilizarea sumelor existente in contul de TVA in alt mod decat cel prevazut de ordonanta, sanctionabila cu amenda contraventionala in procent de 50% din suma folosita incorect.

Dumneavoastra faceti parte din categoria persoanelor ce intra sub imperiul dispozitiilor acestei legi? Cum anticipati ca o sa va afecteze in concret plata defalcata a TVA?

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
3 + 19 =