Se majoreaza cu adevarat indemnizatia minima pentru cresterea copilului din 2018?

Se majoreaza cu adevarat indemnizatia minima pentru cresterea copilului din 2018?Probabil ca parintii au aflat, deja, despre noutatile legislative in materia indemnizatiei de crestere a copilului, mai exact despre OUG nr. 82/2017, prin care s-a stabilit că indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului (ICC) nu va mai fi raportată la salariului minim brut pe țară garantat în plată, ci la indicatorul social de referinţă (ISR). Insa ce inseamna asta in practica?

Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 si prevede o creştere de la 1.233 lei la 1.250 lei.

Cresterea este aproape simbolica, si dupa cum vom arata in cele ce urmeaza, cuantumul indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului ar fi fost mult mai consistent dacă s-ar fi menţinut reglementările actuale, pe fundalul viitorului salariu minim brut anunţat a ajunge la valoarea de 1.900 lei.

Prezent: Cât este indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului acum, in noiembrie 2017?

Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (2) din OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, indemnizaţia nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În acest moment, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 1.450 lei. De unde rezultă urmatorele:
85% din 1.450 lei (salariu minim actual) = 1.232,5 lei (ICC minimă)

Viitor: Cât va fi indemnizatia de la 1 ianuarie 2018, conform OUG nr. 82/2017?

OUG nr. 82/2017 vine cu modificări, după cum urmează – cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR).
Care este valoarea indicatorului social de referință, intrebati?
Conform art. 331 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, este de 500 lei şi nu a mai fost modificată de ani de zile. Aşadar, vedem ca:
2,5 x 500 (ISR) = 1.250 lei (ICC minimă)
Astfel, intre valoarea din prezent si situatia viitoare, avem o majorare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de aproximativ 17 lei.

Ipoteza: Cât ar fi luat parintii cu titlu de indemnizatie, raportat la un salariu minim brut de 1.900 lei?

Ministrul Muncii propunea, la sfarsitul lunii octombrie, majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 lei, cât este în prezent, la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Deşi măsura nu a fost adoptată prin act normativ oficial până acum, aproape sigur ea va fi inclusă într-o hotărâre de Guvern adoptată o dată cu proiectul de buget pe 2018.
Asadar, am realizat un calcul ipotetic al indemnizatiei, care arată că majorare ar fi fost mai consistentă în situaţia în care s-ar fi păstrat raportarea la salariul de bază minim brut, iar nu la indicatorul social de referinta cum este in prezent, avand in vedere creşterea anunţată a acestuia până la 1.900 lei.
85% din 1.900 lei (salariu minim de la 1 ianuarie 2018) = 1.615 lei (ICC minima)
Observam ca această majorare ar fi presupus cu 382 lei mai mult în buzunarele părinţilor (1.615-1.233), faţă de majorarea de 17 lei care va avea loc în realitate.

NOTA BENE! Se menţine plafonarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului la nivelul maxim de 8.500 lei!

Va intrebati de ce a fost raportată indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului la indicatorul social de referinta?

Asa cum am aratat, indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora cu 17 lei, în lumina modificărilor introduse de OUG nr. 82/2011. Aceasta majorarea putea fi, insa, mai consistentă, dacă nu se trecea la raportarea indemnizatiei la ISR, în contextul viitorului salariu minim de 1.900 lei (încă aflat în stadiul de discuţie). Legiuitorul motivează această schimbare chiar în preambulul ordonanţei publicate vineri în Monitorul Oficial, care ne spune, cu alte cuvinte, ca singurul beneficiu de asistenta sociala care nu se raporta pana acum la ISR este indemnizatia pentru cresterea copilului, si din ratiuni de uniformizare legislativa si de corelare a cuantumului minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului cu celelalte beneficii de asistenta sociala se impune raportarea tuturor beneficiilor de asistenta sociala la acelasi indicator.

Cu ce ochi vad parintii noile reglementari? Urmeaza sa ne spuneti chiar Dumneavoastra!

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
20 − 6 =