Recuperatorii vor putea cere datornicilor maximum dublul sumei platite pentru creante

Recuperatorii vor putea cere datornicilor maximum dublul sumei platite pentru creanteVeste buna pentru datornicii care au debite urmarite de catre recuperatori. Acestia din urma isi vor putea recupera creantele doar in limita unui plafon stabilit prin lege. Insa, mai intai de toate, haideti sa trecem in revista cine anume sunt recuperatorii si ce pozitie contractuala au acestia relativ la debitor (persoana datornica).

Asadar, dupa cum probabil ca stiti, in baza unui contract de cesiune de creanta, o parte, numita cesionar, cumpara o creanta de la cedent (creditorul initial), pentru a o urmari pentru sine, recuperand-o de la debitor. In acest fel, cesionarul devine creditor in raportul contractual, luand locul cedentului, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg de aici.

Pana acum, in legislatia actuala, recuperatorul putea sa urmareasca intreaga suma pe care debitorul i-o datoreaza creditorului initial (cedentului din contractul de cesiune de creanta), indiferent de valoarea pe care el a platit-o cedentului pentru a dobandi dreptul de creanta. Astfel, cel putin teoretic, recuperatorul putea sa obtina orice profit, sa zicem cumparand cu 1 leu o creanta de 1.000.000 lei.

Zilele acestea, insa, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, incercandu-se o plafonare a imbogatirii recuperatorilor de creante.

 

Potrivit acestei modificari, cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de catre acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 cu două noi articole.

Mai exact, in textul propunerii de modificare adoptate de catre senatori regasim ca “Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Dispoziţiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, la cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei. Debitorul-cedent care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare”.

Din randurile de mai sus reiese faptul ca recuperatorul este limitat de dublul sumei pe care el a platit-o pentru a cumpara creanta, astfel incat nu o sa mai fie posibile situatii in care, spre exemplu, recuperatorul cumpara o creanta substantiala la un pret derizoriu si realizeaza, pe aceasta cale, un profit considerabil si disproportionat.

Cu alte cuvinte, datornicul nu va mai putea fi obligat sa plateasca intregul debit decat daca valoarea acestuia se incadreaza in plafonul legal impus recuperatorului prin noile reglementari adoptate in Senatul Romaniei.

Cum vi se par aceste modificari? Ajuta ele debitorul unei creante urmarite de catre recuperatori?

Pentru asistenta juridica in Craiova pe probleme legate de executari silite ori recuperari de creanta, va stam la dispozitie la numarul de telefon 0760 792 174.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
27 + 30 =