Rabla 2017: Condiții legale pentru prima de casare

Rabla 2017: condiții legale pentru prima de casare

Normele metodologice din 2017 pentru desfășurarea programului „Rabla”, stabilite de către Ministerul Mediului (MM), au fost publicate recent în Monitorul Oficial, fiind aplicabile imediat. Conform acestora, persoanele care isi doresc sa renunțe la mașinile vechi de cel puțin opt ani vor putea cere, începând din luna mai 2017, peste 9.000 de lei pentru a cumpăra mașini noi.
Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019 a fost publicat în Monitorul Oficial și deja se aplică de la momentul apariției. Pentru înscrieri va fi nevoie, totuși, ca Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) să stabilească o perioadă estimată undeva in cursul lunii mai 2017. Ghidul programului „Rabla” este valabil nu doar pentru anul curent, ci și pentru anii 2018 și 2019, spre deosebire de reglementarea anuală de până acum.

Prima de casare rămâne tot la nivelul de 6.500 de lei, din anul 2016. Ca o noutate fata de anul trecut, prima este condiționată de „cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt”, asa cum se arată in ordinul de ministru. Pentru anul 2017, mașinile noi achiziționate trebuie sa aibă un sistem de propulsie care generează maximum 130g CO2/km.

Foarte important! Prima de casare se acordă numai pentru mașinile vechi de cel puțin opt ani, asta însemnând masinile înmatriculate prima oară în România cel tarziu la 31 decembrie 2009.
Aceeasi persoană poate să cumpere mai multe mașini noi prin programul „Rabla”, însă numai dacă predă, pentru casare, un număr echivalent de automobile vechi. Totodată, există și posibilitatea de a ceda prima de casare unei alte persoane.

Prima de casare se acordă doar celor bun-platnici!

Cetatenii care doresc să-și schimbe mașina prin intermediul programului „Rabla” trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale, conform dispozițiilor din ordinul ministerului. Este imperativ necesar ca aspirantii la prima de casare să aibă achitate taxele, impozitele și amenzile către autoritățile locale.

Etapele procedurii de obținere a primei de casare

Primul pas este ca persoana interesată să se înscrie la un producător validat în program, pentru achiziționarea unei mașini noi, și să obțină nota de înscriere. Apoi, mașina uzată trebuie predată unui colector autorizat, obținand certificatul de distrugere), apoi trebuie radiată din circulație, obținand certificatul de radiere. Ultima etapă este aceea de a se prezenta producătorului actele de distrugere și radiere și cumpararea noului automobil.
Adițional, se pot înscrie in program si firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, organizațiile neguvernamentale, primăriile, școlile, instituțiile publice, bisericile, societățile de avocatură și unitățile medicale.

Achiziția mașinilor electrice, încurajată!

Programul Rabla include și componenta Rabla Plus, care prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice, statul va acordate lângă prima de casare și un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. Mai mult decât atât, în situația achiziționării unei mașini plug-in hybrid, însemnând cu încărcare la priză, care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat prin program este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Save

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
38 ⁄ 19 =