mai 11, 2017

Presa – drepturi de autor

Intreaba un avocat onlineCategorie: IntrebariPresa – drepturi de autor
Adi asked 1 an ago

Buna ziua!
Am lucrat ca jurnalist pentru un cotidian (contract de munca), articolele semnate de mine au aparut ca atare, la vremea respectiva (noiembrie 2014), in editiile tiparite, dar si online, pe site-ul publicatiei respective. Pentru unele materiale am asigurat si suportul foto, imaginile purtandu-mi si ele semnatura, asa cum era firesc. De curand, la sesizarea unei cunostinte, am cautat in arhiva ziarului articolele scrise si semnate de mine si …surpriza! Articolele exista (la fel si imaginile realizate de mine), dar numele meu nu mai apare nicaieri. Ca si cum nici n-am trecut vreodata prin „curtea” redactiei! Sunt practic in imposibilitatea de a-mi completa CV-ul pt o viitoare colaborare in presa.
Va rog sa-mi spuneti daca mi-au fost incalcate drepturile de autor si daca raspunsul este afirmativ, cum ar trebui sa actionez in aceasta situatie. Va multumesc!

1 Answers
Avocat Lorena Coloj Echipa answered 1 an ago

Buna ziua. 
Da, in situația Dvs. a fost încălcat dreptul moral la paternitatea operei, fapt care va da posibilitatea formulării unei acțiuni civile prin care sa solicitați recunoașterea ca si autor al articolelor respective, dar si despăgubiri morale, respectiv materiale, in măsura dovedirii prejudiciului. Pentru un diagnostic exact, nu ezitați sa ma contactați la numărul de telefon afișat pe site.