ianuarie 19, 2017

Indemnizatia de crestere a copilului

Intreaba un avocat onlineCategorie: IntrebariIndemnizatia de crestere a copilului
Noemi asked 1 an ago

As dori si eu va rog sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca acum am o luna de sarcina,am terminat scoala in luna august si acum in februarie ma angajez pot di beneficiarul unei indemnizații de crestere a copilului intr.o astfel de situatie?

1 Answers
Avocat Lorena Coloj Echipa answered 1 an ago

Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in 12 luni din ultimii doi ani anterior datei nasterii copilului, reprezentand venituri profesionale supuse impozitului pe venit acelea din salarii, din activitati independente si din activitati agricole.
Cele 12 luni, consecutive sau succesive pe parcursul celor 2 ani inainte de nastere, pot fi constituite si din perioade in care persoana indreptatita la indemnizatie a beneficiat de ajutor de somaj ori s-a aflat in perioade de studii preuniversitare/universitare/postuniversitare.
Este important, astfel, ca la data nasterii copilului, in ultimele 12 luni consecutive dinainte de momentul nasterii sau in 12 luni succesive adunate in ultimii doi ani dinainte de nastere, sa va aflati in situatie de angajare, de frecventare de studii preuniversitare/universitare, ori chiar si de somaj. In cazul Dvs., la momentul nasterii aceste conditii vor fi indeplinite, daca, spre exemplu, va veti mentine statutul de angajat care produce venit impozabil, conform Codului fiscal in vigoare.