iunie 13, 2017

executari silite anulate/repetate si prescriptie

Intreaba un avocat onlineCategorie: Intrebariexecutari silite anulate/repetate si prescriptie
Andra asked 12 luni ago

Buna ziua,
Va contactez in legatura cu un proces cu ERB Retail Services (fostul EFG), si as aprecia foarte mult raspunsul dvs.
Pe scurt:
* Prietenul meu a cumparat in rate (card) o camera de filmat de la ERB Retail Services, rata era fixa de 60 de lei lunar, dar daca se intarzia cu plata se aplica o penalizare de 30 de lei (lunar) care apoi a devenit 45 de lei, care apoi a degenerat in niste sume imense (desi prietenul meu platea creditul el tot crestea exponential), sumele acestea care cresteau s-au considerat dupa un timp ca fiind depasirea liniei de creditare care la randul lor au devenit purtatoare de niste dobanzi imense.
Dupa ce au trecut cei 5 ani si prietenul meu a platit cu muuult peste valoarea initiala a creditului (utlimii ani platind 100-200 lei/luna in loc de 60 de lei), totusi a mai ramas o “datorie” de 2000-3000 lei.
Au urmat amenintari telefonice si de tot felul.
* in 2013 a venit prima executare silita, procesul a fost castigat in 2014 februarie si ERB ne-a si cerut contul in care sa vireze banii de judecata castigati de prietenul meu
Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestator, în contradictoriu cu intimata SC ERB RETAIL SERVICES IFN SA. Anulează toate actele de executare din dosarul execuţional nr. 430/2013, constituit de BEJ Filofie Laurenţiu. Menţine dispoziţia de respingere a petitului privind constatarea faptului că reclamantul contestator nu mai are niciun fel de debit de achitat creditoarei SC ERB RETAIL SERVICES IFN SA. Obligă intimata să-i plătească apelantului suma de 1300 lei, reprezentând cheltuieli de judecată efectuate în prima instanţă şi în apel.
* 2014 aprilie prietenul meu a depus cererea pt restituirea cautiunii (aprobat)
* 2014 mai a doua executare silita (avocata ne-a sfatuit sa plateasca si proprirea lunara pt executarea silita 84 de lei/luna) – proces castigat in 2014 noiembrie
Admite cererea de suspendare a executarii silite….pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare.
Admite in parte contestatia la executare formulata de prietenul meu in contradictoriu cu intimate ERB.
Anuleaza actele de executare silita
Respinge petitul 4 al actiunii ca neintemeiat.
Obliga intimate la plata catre contestator a sumei de 745 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Ultimele documente primite in acest sens:
19.11.2014 – Judecatoria Brasov – sentinta civila
20.11.2014 – Biroul executorului judecatoresc
Cei 745 de lei castigati nu i-am primit nici pana in ziua de azi. Fiindca ERB nu a mai luat legatura cu noi, s nici noi cu ei.
Nici cererea de restituire a cautinii nu am depus-o de frica sa nu le „reamintim ca existam” si sa urmeze o noua executare silita.
Dar se scurg incet cei 3 ani de cand am castigat procesul, si nu am vrea sa pierdem nici banii castigati in instanta.
Problema este ca nicaieri nu se recunoaste ca prietenul meu nu mai are datorii fata de ERB Retail Services.
Daca am inteles bine, prin aceste procese noi doar am reusit sa anulam executarile silite, si nicidecum sa anulam si „datoria” presupusa catre ERB.
Si cred ca in continuare ERB ne considera datori, si ne putem trezi oricand cu o noua executare silita.
Intrebari:
1. Ce ar trebui/ce putem sa facem ca sa obtinem anularea legala a datoriilor catre ERB? Si ca ei sa nu mai poata sa trimita niciodata executare silita?
a. Care este data exacta cand aceasta „datorie” se considera prescrisa? In document scrie asa ”Avand in vedere ca …nu rezulta cu certitudine ratele care fac obiectul executarii silite si nici modalitatea in care s-a realizat imputatia platii, instanta nu poate retine prescriptia executarii silite pt perioada 2006-2014”
b. Ar trebui noi sa trimitem o cerere catre ERB prin care sa ii rugam sa inchida toate conturile/cardurile si sa ne trimita dovada in acest sens ca nu mai avem datorii la dansii? Am intrebat o mare prostie, nu?

 1. La ce se refera : Respinge petitul 4 al actiunii ca neintemeiat.
  3. Nu inteleg daca s-a obtinut deja odata suspendarea executarii silite, cum au dreptul legal sa trimita iarasi executare silita? Si de cate ori pot sa mai trimita executare silita pe numele prietenului meu?
 2. Ce trebuie sa facem ca sa recuperam cei 745 de lei castigati prin instanta de la ERB? Trimitem o scrisoare cu confirmare de primire, si le dam un termen pana cand sa ne plateasca? Sau ce ne sfatuiti?
  5. Daca ERB nu este dornic sa plateasca ce putem sa facem?
  6. Pana la ce data calendaristica mai avem dreptul sa cerem inapoi acesti bani?
 3. Cererea de restituire a cautinii pana la ce data se poate depune?
 4. In afara de acesti bani prietenul meu a mai platit 84 de lei lunar (executorului – proprire pe salariu), dar nu mai stim exact 2-3 luni parca, ce se intampla cu acesti bani? Banii acestia raman la ei, fiindca ei considera in continuare ca le suntem datori? Si la urmatoare executare silita o sa scada din suma „datorata” cat am platit pana acum?
  In scrisoarea primita de la Biroul executorului scrie asa:
  19.11.2014 Ni s-a adus la cunostiinta ca instanta a dispus suspendarea executarii silite pana la solutionarea definitiva a contestatiei la suspendare
  Pe perioada suspendarii executarii actele de executare effectuate anterior, inclusive cele de indisponibilizare a bunurilor , veniturilor si conturilor bancare, raman in fiinta.
 5. Ce inseamna mai exact: raman in fiinta.?
 6. Ce inseamna: pana la solutionarea definitiva a contestatiei la suspendare ?trebuie sa mai asteptam inca o hotarare judecatoreasca? Nu s-a terminat procesul? Nu prea intelegem.

Am vrea sa ne recuperam banii castigati prin instanta, dar am vrea de asemenea sa evitam un nou proces, ne termina psihic.
Dvs ce ne sfatuiti? Ce sa facem?
Cu stima

1 Answers
Avocat Lorena Coloj Echipa answered 12 luni ago

Buna ziua. Problematica expusa de catre Dvs. este complexa si necesita o consulatie juridica temeinica, pe baza documentelor. Va astept cu telefon la 0760792174 pentru un diagnostic precis.