Proiect de ordin al ANRE – Persoanele fizice vor putea vinde energie regenerabila in retea

Proiect de ordin al ANRE - Persoanele fizice vor putea vinde energie regenerabila in reteaUn proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE) ce vizeaza persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila asteapta aprobare. In virtutea acestui proiect, persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează.

Astfel, potrivit acestui sistem ce urmeaza a fi implementat, factura la energie consumatorilor ce vor alege sa vanda energie regenerabila in retea va fi compensată cu valoarea energiei livrate efectiv.

Totodată, energia care va fi vândută de micii consumatori în baza acestui ordin trebuie să fie obligatoriu măsurată cu contoare inteligente sau care pot asigura cel puţin citirea la distanţă.

Cui i se vor aplica dispozitiile acestui ordin?

Persoanele fizice vizate sunt cele care au o mica turbina eoliana in curte sau un panou fotovoltaic pe acoperisul casei.

Se arata in proiectul ca „prezentul ordin se aplica persoanelor fizice, altele decat persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 (…) care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrica instalata sub 100 kW, numai dupa modificarea de catre Ministerul Finantelor Publice a legislatiei in vigoare in domeniul fiscal”.

Mai precizeaza ANRE ca in prezent, doar persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale pot vinde energie, iar reglementarea respectiva trebuie schimbata astfel incat toti cetatenii sa poata vinde energie electrica.

Proiectul de ordin al ANRE ar putea intra in vigoare in aceasta primavara, sustin reprezentantii institutiei.

Cu cat este platita energia livrata?

Conform unor surse din piata de energie, acum acest pret este de circa 200 de lei/MWh. Astfel, micii producatori ar putea primi in jur de 20 de bani/kWh de energie electrica livrata in retea.

Ordinul mai mentioneaza faptul ca persoanele fizice care vand aceasta energie nu trebuie sa plateasca ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, si stabileste o limita a energiei produse din aceste surse care poate fi preluata in retea. Aceasta limita este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

Cum trebuie sa procedeze o persoana fizica interesata?

Cine va dori sa vanda energia pe care o produce la acest pret trebuie sa incheie un contract in acest sens cu firmele de distributie si trebuie sa aiba montat obligatoriu un contor inteligent ca sa o masoare, sau un contor care sa asigure cel putin citirea la distanta.

Sunteti eligibil pentru a vinde energia regenerabila in retea? Vi se pare o solutie profitabila? Lasati-ne impresiile Dvs. mai jos.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
30 ⁄ 5 =