Pensie din strainatate: Termene si conditii

pensie din strainatate:termeni si conditiiVarsta pensionarii este cea la care nu ne gandim prea mult, pana cand nu ajungem acolo. Pentru cei care au indeplinit aceasta varsta, este esential de stiut cum isi vor putea cumula veniturile din pensii, cand au muncit in doua sau mai multe tari. Evident, daca munca s-a prestat in mai multe state, si pensia va fi platita de catre mai multe state.

Romanii care au lucrat cel putin un an intr-o tara straina au dreptul de a solicita pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrata, daca indeplinesc conditiile de pensionare atat din tara straina, cat si din tara de origine. Veniturile obtinute cu titlu de pensie din strainatate li se vor plati de catre statul strain in cauza si sunt transferabile in Romania in lei, la cursul BNR din ziua platii.
Asadar, primul si cel mai important pas este ca persoanele ce au muncit sau inca muncesc in strainatate sa isi depuna dosarul de pensionare la Casa Judeteana de Pensii din judetul de domiciliu, la data la care indeplinesc conditiile prevazute de legea romana pentru a iesi la pensie.
Pensia se va calcula prin cumularea vechimii realizate in Romania cu vechimea realizata intr-un stat cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale. In aceasta categorie intra, pe langa toate statele din Uniunea Europeana, si alte state, precum Elvetia si Canada.
Evident, pensia de la statul strain va fi primita doar in momentul in care persoana in cauza indeplineste si conditiile de pensionare prevazute de legea straina (varsta de pensionare, vechimea minima in munca), aceste conditii diferind de la un stat la altul, de la o legislatie la alta.

Asa cum am precizat mai sus, conditia principala pe care trebuie sa o indeplineasca cel care doreste sa i se ia in calcul vechimea dintr-un alt stat este sa fi lucrat mai mult de un an in acel stat cu forme legale, respectiv contract de munca.

Ce prevede legislatia romana?

Codul muncii prevede ca stagiul minim de cotizare este de cel putin 15 ani pentru ca o persoana sa iasa la pensie atunci cand indeplineste conditiile de varsta. Acesti 15 ani pot fi calculati prin cumularea, spre exemplu, a 5 ani lucrati in Romania cu alti 10 ani lucrati in strainatate. Perioada de 10 ani muncita in strainatate se va lua in calcul pentru a i se deschide drepturile la pensie, insa nu ii se va plati pensia pentru acesti 10 ani decat in momentul in care va indeplini conditiile de pensionare din statul strain. Pe cale de consecinta, statul roman va achita doar pensia pentru cei 5 ani munciti in Romania.
Cine indeplineste conditiile de pensionare dintr-un alt stat, va trebui sa depuna dosarul de pensionare in tara respectiva, inclusiv documentele din Romania aferente perioadei in care a lucrat si in Romania.
Cu siguranta, pe langa acel prag de cel putin 1 an care trebuie lucrat in strainatate pentru ca acel stat sa plateasca pensie, trebuie indeplinite si conditiile de vechime minima, vechime ce se va calcula prin cumularea perioadei pe care persoana a lucrat-o in Romania sau in alta tara. Spre exemplu, daca intr-un stat este necesara o vechime minima de 15 ani, iar persoana in cauza a lucrat doar 5 ani in acel stat, ea trebuie sa mai fi lucrat inca 10 ani in Romania pentru a beneficia de pensie din strainatate.

Exista si scenariul opus?

Raspunsul este da, legea prevede posibilitatea de a transfera pensia intr-o tara straina, in situatia in care o persoana decide sa se mute alaturi de familie intr-o alta tara, indiferent daca exista sau nu conventii bilaterale cu acel stat. Procedura este simpla, fiind necesar ca persoana in cauza sa isi depua cerere de deschidere a drepturilor de pensie in Romania si sa isi deschida un cont la o banca din strainatate, toate viramentele din Romania urmand sa se efectueze prin intermediul City Bank.
Anual, mai este necesar ca persoana pensionara sa completeze un documente numit “Certificat de viata”, un formular tipizat care se gaseste la casele de pensii si prin care se arata ca beneficiarul pensiei este in viata. Acesta se trimite Casei de Pensii la care s-a pensionat si care ii plateste pensia. Formularul trebuie semnat de catre pensionarul roman in fata unei autoritati din tara straina, precum un notar sau la o casa de pensii.
In aceeasi maniera si persoanele care primesc o pensie din strainatate si traiesc in Romania, trebuie sa mearga la Casa de Pensii de care apartin si sa semneze “Certificatul de viata” in fata reprezentantilor institutiei, pentru a fi comunicat autoritatilor din strainatate care platesc respectiva pensie.

Cum se obtine pensia pentru anii lucrati in Italia?

Ca exemplu, vom face un scurt studiu de caz despre cum se obtine pensia pentru anii lucrati in Italia. Conditiile minime care trebuiesc indeplinite sunt urmatoarele:

  • stagiu minim de cotizare de 20 de ani;
  • varsta de pensionare, respectiv 65 de ani si 7 luni pentru femeile din sectorul privat si 66 de ani si o luna pentru femeile liber-profesioniste; 66 de ani si 7 luni pentru barbati si pentru femeile din sistemul de stat. Din 2018, varsta de pensionare va fi de 66 de ani si 7 luni, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Pentru ajutor in legatura cu termenele si conditiile in care se acorda pensia din strainatate, va asteptam in Craiova la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
8 + 22 =