Partajul in cadrul procesului de divort si dupa divort

partajul in cadrul procesului de divora si dupa

Partajul constituie, aproape intotdeauna, un proces anevoios pentru ambii soti, fiecare avand interes propriu in legatura cu bunurile dobandite pe perioada casatoriei si la care se considera indreptatiti. Bineinteles, asta nu inseamna ca cei doi soti nu pot ajunge la o intelegere cu privire la ce se va intampla cu bunurile lor dupa divort, aceasta solutie fiind chiar recomandata. Astfel, un partaj prin acord, realizat in fata notarului public sau in fata instantei constituie varianta cea mai eleganta pentru o atare situatie, dar si cea mai putin costisitoare. Din nefericire, insa, nu de putine ori sotii incearca sa ajunga la un acord, dar fara succes, motivele fiind felurite: orgoliu, o comunicare defectuoasa, etc. Astfel se ajunge in fata judecatorului, iar partajul este in mainile acestuia. Partajul judiciar despre care vorbim se deruleaza potrivit unor reguli de procedura bine stabilite, iar in cele ce urmeaza voi incerca sa le prezint suficient de clar si concis.

Regula generala

De regula, cand se pune problema partajului intre soti, fiecare dintre acestia detine cate 50% din totalitatea bunurilor comune. Prin bunuri comune se inteleg absolut toate bunurile si lucrurile ce au fost cumparate pe perioada casatoriei, pana la pronuntarea divortului. Aici intra toate bunurile mobile si imobile – terenuri, case si inclusiv actiuni in societatile comerciale infiintate in timpul casatoriei.

Bunuri care nu pot face obiectul partajului

Potrivit dispozitiilor art. 340 C civ., reprezinta bunuri proprii si nu vor fi supuse partajului urmatoarele categorii de bunuri:

• Bunurile mobile sau imobile primite de unul dintre soti cu titlu de mostenire
• Bunurile mobile sau imobile primite de unul dintre soti sub forma de donatie, cand donatarul nu specifica faptul ca donatia este si in beneficiul celuilalt sot
• Partile sociale detinute de unul dintre soti intr-o societate comerciala
• Fructele si productele provenite de la bunurile proprii ale unuia dintre soti cu mentiunea ca , pentru ca fructele sa devina bun comun este necesara contributia ambilor soti la obtinerea acestora
• Creantele nascute inainte de incheierea casatoriei si realizate in timpul casatoriei
• Bunuri de uz personal si exclusiv
• Bunuri destinate exercitarii profesiei
• Manuscrise stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii
• Bunurile achizitionate in timpul casatoriei de catre unul dintre soti cu sume primite din instrainarea unui bun propriu al acestuia
• Indemnizatia de asigurare primita ca urmare a prejudiciului suferit prin deteriorarea /pieirea unui bun propriu
• Pretul vanzarii unui bun propriu
• Bunuri obtinute prin schimbul cu un bun propriu
Potrivit art. 340 lit. g) NCC :” bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora sunt bunuri proprii ale fiecarui sot.” Cu alte cuvinte, bunurile achizitionate in timpul casatoriei, cu bani proveniti dintr-o mostenire legala, sunt bunuri proprii ale sotului respectiv.

Imbunatatirile aduse casei, daca sunt facute in timpul casatoriei, se impart in mod egal intre cei doi soti.

 Cum se face partajul, in concret?

Cuvantul cheie este intelegerea, atunci cand vine vorba despre partajul. Fiecare dintre soti trebuie sa cunoasca bunurile care ii apartin sau pe care si le doreste si sa fie dispus a negocia cu celalalt sot referitor la celelalte bunuri. Partajul se poate face fie in fata notarului public, fie in fata instantei de judecata, Extrem de utila este o lista cu bunurile pe care le revendicati, dar si o metoda de a-l despagubi pe celalat sot, in cazul in care valoarea bunurilor pe care le doriti este mai mare decat a bunurilor ce ii raman acestuia. Despagubirea despre care vorbim se va face prin sulta, cel care primeste mai mult platind sulta celuilalt.

Rasturnarea procentului de 50-50

Este absolut evident faptul ca exista familii in care contributia sotilor nu este nici pe departe egala, unul dintre soti avand un salariu mai mare decat celalalt, ori contribuind mai mult la cheltuielile comune sau la achizitia bunurilor comune. In astfel de cazuri, prezumtia cotelor egale de participare poate fi rasturnata, prin probe solide, de catre cel care a avut o participare mai mare, astfel ca partajul poate fi facut si 70% in favoarea unui sot si 30% in favoarea celuilalt.

Cel ce revendica o cota mai mare va trebui sa dovedeasca participarea sa prin:

 • veniturile obtinute din salariu si orice alte venituri obtinute din prestarea de activitati/servicii remunerate;
 • donatiile sub forma de bani care au fost cheltuite in interesul casei;
 • mostenirile a caror contravaloare a fost folosita pentru cheltuielile familiei, etc.

IMPORTANT!
Separarea in fapt a sotilor, fara divort, conduce la situatia in care orice bun achizitionat de catre unul dintre acestia sa fie considerat bun propriu, nu comun, deoarece acesta nu a fost achizitionat prin contributia amandurora. La momentul divortului, dupa 1 an sau mai multi de separare, bunurile dobandite in acest rastimp raman sotului care le-a dobandit, cu precizarea ca trebuie solicitat instantei sa constate separarea in fapt. Pe de alta parte, daca unul dintre soti paraseste domiciliul conjugal si celalalt sot, din diverse motive, vinde/instraineaza din patrimoniul comun, bunurile vandute se pot aduce in masa partajabila sub forma banilor incasati pe acestea.

Cine plateste ratele la creditele luate impreuna?

Situatiile de acest gen sunt diverse, nu exista un singur raspuns corect. Daca sotii sunt codebitori, adica au luat un credit ipotecar, ratele sunt platite de catre ambii. Daca unul dintre soti a luat un credit de nevoi personale, acesta este unic debitor. Problema care se pune aici este scopul in care au fost folositi banii luati prin credit. De regula, creditele personale sunt adesea luate pentru bunastarea familiei, pentru achizitionarea diverselor bunuri caznice ori investitii in spatiul locativ (modernizari, renovari). Cui ramane creditul? Celui caruia ii raman si bunurile achizitionate.

In cazul creditelor ipotecare problema este mai delicata, intrucat bancile nu agreeaza ideea ca cel care ramane cu imobilul sa fie unicul debitor al creditului.

Cand, unde si cat costa sa introducem partajul?

Partajul se poate cere atat impreuna cu cererea de divort, fiind competenta judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor, cat si oricand dupa pronuntarea divortului, fara limita de timp, la judecatoria de la domiciliul sotului parat, daca se partajeaza doar bunuri mobile, ori la judecatoria unde se afla imobilul, daca se partajeaza un astfel de bun. Partajul suporta taxe de timbru judiciar la valoarea bunurilor ce fac obiectul acestuia, taxe pe care reclamantul este dator sa le achite, cel tarziu pana la primul termen de judecata. Cu cat valoarea bunurilor supuse partajului este mai mare, cu atat si taxa de timbru va fi mai costisitoare!

Am nevoie de avocat la partaj?

Raspunsul este un DA raspicat. Fie ca partajul este concomitent cu divortul, fie ca il solicitam dupa pronuntarea divortului, este imperios necesara intocmirea unui document juridic ce cuprinde un inventar al bunurilor comune, dar si modul in care acestea vor fi impartite, iar sfatul unui specialist in drept devine indispensabil intr-un asemenea context juridic.

Pe probleme de partaj in Craiova va stam la dispozitie la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

5 thoughts on “Partajul in cadrul procesului de divort si dupa divort

 • Buna ziua
  Sunt cu dubla cetatenie romana franceza.casatorit si divortat in Franta cu cetàteanca romana.
  Am facut partajul la notar in fr.pt bunuri imobiliare in fr si in ro
  Decizià de divort à fost recunoscuta de judecatoria romana dar nu si partajul facut la notar.
  Ma puteti ajuta?
  Multumesc

 • buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Ma numesc Laura, am varsta de 35 ani si detin 3 proprieteti . Iubitul meu mai tanar cu 10 ani ma tot pistoneaza sa ma casatoresc cu el . Este adevarat ca a aparut o lege noua prin care imediat dupa casatorie , viitorul sot va avea jumatate din bunurile mele dobandite prin multa munca inainte de casatorie?. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
22 + 10 =