Noile cote de impozitare a tranzactiilor imobiliare in lumina OUG 3/2017 prin care se modifica Codul fiscal

Codul fiscal a fost modificat de catre Guvern prin OUG 3/2017, astfel ca, de la 1 februarie 2017, se introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor obtinute din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra imobilelor, constructii de orice fel sau terenuri, in suma de 450.000 lei. Vanzatorul unui imobil nu va mai plati impozit catre stat pentru constructiile sau terenurile cu o valoare mai mica de 450.000 lei sau aproximativ 100.000 euro.

„Se introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor obtinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, in suma de 450.000 lei”, precizeaza Guvernul, intr-un comunicat.
Printre modificarile aduse de acest act normativ, este de esenta schimbarea adusa articolului 111, alin. (1), care are acum urmatorul cuprins:

„La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prn acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.”

Potrivit art. III din Ordonanta, prevederile art. 111 modificat se aplica numai pentru tranzactiile incheiate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data 1 februarie 2017.

Retine! In cazul constructiilor sau terenurilor cu valoare peste suma de 450.000 lei, impozitul datorat se va calcula prin aplicarea cotei de 3% la diferenta dintre valoarea declarata de parti si suma neimpozabila de 450.000 lei.

La ce valoare a imobilului se va calcula impozitul?

In ceea ce priveste valoarea imobilului avuta in vedere la calcularea impozitului, art. 111 alin. 4 Cod fiscal prevede faptul ca impozitul se calculeaza la valoarea declarata de catre parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale, iar in cazul in care valoarea astfel declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, notarul va notifica organelor fiscale respectiva tranzactie imobiliara. In principiu, impozitul se va calcula la valoarea declarata de catre parti, indiferent daca aceasta este sub valoarea minima din grila notarilor publici.

Directia implementata de catre noul Cod fiscal este clara: se elimina obligatia de a plati impozitul in functie de grila notariala, insa este introdusa in sarcina notarilor obligatia de a anunta fiscul in legatura cu toate tranzactiile imobiliare incheiate la preturi mai mici decat cele din grile. Intr-o atare situatie, fiscul va putea efectua verificari in situatiile in care vor exista suspiciuni rezonabile ca valorile declarate de catre parti nu sunt reale.

Noile cote de impunere constituie un instrument eficient in stimularea vanzarilor imobiliare, ceea ce conduce, implicit, la cresterea industriei constructiilor, cu accent pe constructia de locuinte, astfel ca modificarile aduse de la 1 februarie 2017 Codului fiscal, mult asteptate de catre vanzatorii de imobile, sunt cel putin bine-venite.

Distribuie acest articol

2 thoughts on “Noile cote de impozitare a tranzactiilor imobiliare in lumina OUG 3/2017 prin care se modifica Codul fiscal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
8 − 3 =