Mai poate tatal schimba ceva atunci cand mama a primit in ingrijire copilul?

Mai poate tatal schimba ceva atunci cand mama a primit in ingrijire copilul?

Ati divortat, iar instanta de judecata a stabilit ca domiciliul copilului minor sa fie stabilit la mama. Ce optiuni are tatal care doreste, totusi, sa creasca el copilul, si spera la mai mult decat vizitele stabilite conform programului convenit?

Schimbarea domiciliului copilului minor

Potrivit dispozitiilor art. 497 alin. (2) din Codul civil, in caz de neînţelegere între părinţi cu privire la domiciliul copilului minor, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

Asadar, chiar si in situatia in care, printr-o sentinta definitiva de stabilire a domiciliului minorului la unul dintre parinti, nimic nu il impiedica pe celalalt parinte sa introduca o noua actiune in temeiul art. 497 alin. 2 C. civ., si sa obtina stabilirea domiciliului copilului la el.

Bineinteles, pentru a fi admisa o astfel de actiune este necesar sa se constate existenta unor conditii propice pentru o asemenea schimbare, nefiind admisibila in orice situatie.

Cu titlu de exemplu, o ipoteza in care ar fi admisibila o astfel de actiune este cea in care copilul minor nu are o relatie apropiata, calda cu parintele la care i-a fost stabilit domiciliul prin hotararea de divort ramasa definitiva. Aici ne referim in special la cazurile in care copilul care ar trebui sa fie crescut de catre mama este, de fapt, extrem de instrainat de aceasta, nu are nicio legatura cu ea, iar mama si-a exprimat dezinteresul in mod clar si repetat cu privire cresterea si educarea minorului. In asemenea cazuri nu este iesit din comun nici ca minorul sa paraseasca domiciliul mamei si sa plece la tata, unde sa locuiasca fara forme legale. Nu exista dubiu ca, intr-o atare situatie, instanta ar trebui sa admita cererea de schimbare a domiciliului minorului la tatal la care, oricum, locuieste deja!

Un alt caz in care tatal ar putea avea castig de cauza intr-un asemenea demers ar fi acela in care poate dovedi ca mama manifesta un comportament nepotrivit, delasator fata de copil, si poate dovedi ca este in interesul superior la minorului sa locuiasca alaturi de celalalt parinte.

Exercitarea autoritatii parintesti doar de catre un singur parinte

Evident, in cazurile radicale, in care comportamentul unuia dintre parinti este intr-atat de instrainat fata de copil, celalalt parinte poate solicita exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, in baza art. 398 Cod civil.

Potrivit dispozitiilor acestui articol, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti. Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Asadar, daca din probatoriul administrat in dosar reiese faptul ca mama locuiește în strainatate, departe de minor, nu se implică în creșterea și educarea acestuia, iar stabilirea exercitării autorității părintești și de către mama ar crea dificultăți în educarea minorului, vorbim despre o situatie de admisibilitate a actiunii. Bineinteles, minorul, in acest scenariu, este bine îngrijit de catre tată, este atasat emotional de acesta, si in plus cel din urma are condiții bune de locuit, dar si mijloace eficiente de educare a copilului sau. Într-o atare situatie, instanța poate aprecia că interesul superior al minorului impune ca autoritatea părintească să fie exercitată in mod exclusiv de către tata.

Cea mai extrema solutie – decaderea din exercitiul drepturilor parintesti

Dintre toate scenariile posibile, acesta este cel mai radical si cel mai rar intalnit, insa clar reglementat. Conform dispozitiilor art. 508 Cod civil, instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti.

Conditia pentru a se dispune o astfel de masura este ca părintele sa puna în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului

  • prin relele tratamente aplicate acestuia,
  • prin consumul de alcool sau stupefiante,
  • prin purtarea abuzivă,
  • prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti,
  • ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Putem observa cu usurinta faptul ca decaderea din exercitiul drepturilor parintesti se poate dispune la cererea autoritatilor, iar nu la cererea personala a celuilalt parinte! Parintele interesat va sesiza autoritatile competente, care vor efectua ancheta sociala si vor indeplini procedura.

Pentru asistenta juridica si reprezentare in Craiova, pe probleme legate de stabilirea domiciliului copilului minor la unul dintre parinti ori cu privire la stabilirea programului de vizitare a minorului, echipa noastra va sta la dispozitie la numarul de telefon 0760 792 174.

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
3 × 16 =