Legea RCA 2017 – Noua lege privind asigurarea obligatorie RCA

legea rca 2017 - noua lege privind asigurarea obligatorie rca

Noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost adoptată de catre Parlament şi promulgată.

In rândurile ce urmează vom prezenta toate noutățile de impact pentru proprietarii de maşini, aduse de noul act normativ:

1. Tariful de referinţă

Acesta are caracter pur orientativ, fiind calculat pe baza datelor cu privire la poliţe ( intervalul 2012 – 2016) şi la daune ( intervalul 2010 – 2016) şi are valori cuprinse între 500 lei şi 7300 lei pe an;

2. O noua categorie: clienţi cu risc ridicat

Conform legii, asiguratul cu risc ridicat este persoana pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puţin trei asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referinţă calculat de către BAAR.
Valoarea „N” se va calcula de către BAAR, cu aprobarea ASF, în funcţie de caracteristicile tehnice ale vehiculului si de clasa de bonus-malus a asiguratului sau a utilizatorului.

3. Asigurarea obligatorie RCA a mașinilor in curs de înmatriculare

Maşinile aflate în proces de înmatriculare vor trebui a fi asigurate încă dinainte de a obţine numerele de înmatriculare, conform noilor reglementări.

4. La alegerea clientului, asigurarea se poate încheia pe diverse perioade de timp

Contractul de asigurare RCA poate stipula o durată de la o lună la 12 luni, la alegerea clientului

Exista si categorii de vehicule ce vor putea fi asigurate şi pe mai puţin de o lună:

  • vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spaţiului Economic European şi ale Confederaţiei Elveţiene care trebuie asigurate pentru a fi aduse în România, pe cel mult 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii, conform actelor doveditoare;
  • vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile;
  • vehiculele pentru care există o autorizaţie provizorie de circulaţie, pe intervale de câte 30 de zile, fără a depăşi în total 90 de zile.

5. Cresc limitele minime de răspundere acoperite de asigurarea RCA

Potrivit normelor europene ce au servit drept inspiratie pentru aceasta prevedere legala, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA sunt dupa cum urmeaza:

  • 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR, pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate;
  • 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României, pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

6. Primele de asigurare se vor putea plăti si in rate, nu doar integral!

Asigurătorul şi asiguratul pot conveni asupra modului in care se va efectua plata primei de asigurare – în rate sau integral, fapt care usureaza situatia asiguratului!
În cazul în care acesta din urma nu plăteşte prima la termenul prevăzut în contract, asigurarea ramane valabilă şi produce efecte, cu unica conditie ca asigurătorul sa nu fi reziliat contractul.
Contractul de asigurare RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate de client, putand fi pus in executare prin intermediul unui executor judecatoresc.

7. Clientul poate suspenda contractul de asigurare RCA

Asiguratul poate solicita suspendarea asigurării RCA pe perioada in care are suspendat dreptul de circulaţie a vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului din diverse motive (spre exemplu, o vacanta prelungita), având obligaţia să depună plăcuţele de înmatriculare sau de înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
Odată cu suspendarea contractului de asigurare RCA, asiguratul este obligat să nu conduca vehiculul si sa il depoziteze in spatiu privat, în afara domeniului public.

Dacă incalca aceasta obligaţie legala, asiguratul va fi sancţionat cu o amendă contraventionala cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, fapta sa fiind asimilată neîndeplinirii obligaţiei de asigurare şi de depunere a plăcuţelor de înmatriculare.

8. Reparaţiile asupra vehiculului vor putea fi efectuate la orice service auto doreste clientul

Sunt eliminate restricţiile cu privire la service-urile unde pot fi remediate avariile auto, persoanele prejudiciate având dreptul să apeleze la orice service auto, nu doar la cele indicate de catre asigurătorul RCA.

9. Infracțiuni noi, introduse prin lege

Noua lege reglementează ca infracţiuni următoarele fapte:

  • utilizarea pieselor sau ansamblelor contrafăcute sau falsificate de service-urile auto în efectuarea de reparaţii;
  • emiterea sau comercializare de poliţe de asigurare RCA false sau falsificate.

10. Scutiri de la obligaţia de asigurare RCA

Pentru vehiculele utilizate exclusiv în antrenamente, curse, întreceri şi raliuri, desfăşurate în condiţiile legii, nu este obligatorie încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto, proprietarii acestor vehicule sau organizatorii competitiilor putand incheia o poliţă de asigurare facultativă pentru acoperirea riscurilor pe care le presupun astfel de activitati.
De asemenea, bicicletele si căruțele nu vor mai plăti RCA, conform noilor reglementari in materie.

Considerati ca sunt utile modificarile aduse de noua lege pentru proprietarul unei masini in Romania anului 2017 ? Tine legislatia pasul cu realitatile momentului?

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
7 × 2 =