Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de catre Senat

Statutul judecătorilor şi procurorilor Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de catre Senat, iar acesta constituie for decizional în acest caz.

Pana a ajunge, insa, in acest punct, Forumul Judecătorilor a criticat modul în care s-au dezbatut modificările la legile justiției de către comisia specială din Parlament. Din perspectiva magistraților, atitudinea majorității membrilor comisiei speciale față de cei care solicită o analiză complexă a fost ostilă si total inflexibila. Acestia au sustinut ca nu li s-a acordat cuvântul sau le-a fost limitat timpul. În plus, acestia pretind ca au fost criticați când au adus argumente tehnice sau de neconstituționalitate la unele amendamente. Pe cale de consecinta, Forumul Judecătorilor a cerut abandonarea inițiativei și reluarea dezbaterii în cadrul Ministerului Justiției sau schimbarea procedurii de lucru din comisia parlamentară, fara folos, insa, asa cum s-a putut observa in Senat.

La momentul votarii, în Parlament au fost numeroase contre si disensiuni, iar votul s-a dat în absența Opoziției. Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente, respinse de comisie, inclusiv cel care reglementează răspunderea materială a magistraţilor. Rămași singuri în sală, senatorii puterii au continuat dezbaterile și după expirarea timpului alocat. In ciuda faptului ca aceştia trebuiau să meargă la Camera Deputaţilor unde era programat plenul reunit pentru votul bugetului, au decis prelungirea şedinţei până la epuizarea punctului de pe ordinea de zi.

Printre modificarile aduse Statutului se numara chestiuni importante, de esenta in actul de justitie.

La ce modificari ne putem astepta?

Odată cu promulgarea legii, judecătorii și procurorii vor fi trași la răspundere pentru orice decizie care se dovedeşte ulterior a fi gravă neglijenţă sau rea-credinţă. Totodata, in ceea ce priveste prejudiciul cauzat de o eroare judiciar, el va fi suportat în prima fază de Ministerul Fianţelor. Ulterior, Ministerul se va îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care l-a cauzat. În schimb, magistraţii vor fi suspendați doar după ce vor fi trimiși în judecată, și nu odată cu începerea urmăririi penale, cum este în prezent.

Ce impact credeti ca vor avea modificarile aduse Statutului judecatorilor si procurorilor asupra practicii?

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
17 − 8 =