Inmatriculare auto 2017: Acte, etape si costuri

inmatriculare auto 2017: acte, etape si costuri

Anul 2017 aduce cu sine in Romania simplificarea procedurii de inmatriculare a unui vehicul, astfel ca, odata cu 1 februarie, in temeiul dispozitiilor legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, la dosar nu mai trebuie atasate dovada achitarii timbrului de mediu, adeverinta ANAF si nici taxa de inmatriculare auto in valoare de 60 de lei.
In anul 2016 legislatia a mai fost modificata, in sensul eliminarii autenticitatii RAR pentru masinile inmatriculate in Romania, dar si a platii impozitului de catre cumparator, pe anul in curs.

Cat costa inmatricularea auto in 2017?

Inmatricularea unui autoturism in 2017 costa, pentru transcrierea masinilor inmatriculate in Romania (reinmatriculare), intre 40 de lei daca masina este din acelasi judet si raman aceleasi placute si 80-135 lei daca sunt alese alte numere. Nu luam in calcul asigurarea RCA, ce are un pret diferit in functie de mai multe criterii, printre care varsta soferului, Clasa Bonus Malus si motorizarea autoturismului. Daca masina este adusa din strainatate, este necesara in plus autenticitatea RAR si ITP-ul, iar pretul pentru inmatriculare va fi in jur de 350 lei.

Acte necesare inmatriculare auto 2017:

✓ cerere de inmatriculare auto tipizat (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
✓ fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector semnata de fostul si de actualul proprietar, in cazul persoanelor juridice este nevoie si de stampila firmei (original);
✓ cartea de identitate a vehicului (original si copie);
✓ certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul – original). ITP-ul trebuie sa fie valabil;
✓ contractul de vanzare-cumparare sau factura (in original si copie);
✓ actul de identitate al solicitantului (original si copie);
✓ asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
✓ dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto – original – 37 lei);
✓ placutele cu numarul de inmatriculare vechi, daca vreti/trebuie sa le schimbati;
✓ certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) – doar pentru masinile aduse din strainatate.

Etape concrete de parcurs pentru inmatricularea auto

Cel mai eficient si rapid mod de a incheia actele atunci cand va hotarati sa cumparati o masina este sa va intalniti cu vanzatorul direct la Directia Impozite si Taxe Locale (Administratia Locala) din localitatea acestuia. Aici va exista un birou unde se pot intocmi actele: contract de vanzare a autoturismului si fisa de inmatriculare, care trebuie sa contina stampila de scoatere din evidenta de catre vanzator in baza prezentarii contractului de vanzare-cumparare cu noul proprietar, a cartii de identitate a vehiculului si a actului de identitate.

Dupa incheierea contractului de vanzare incheiat cu vanzatorul si a fisei de inmatriculare stampilata de Directia Impozite si Taxe Locale a acestuia, vanzatorul mai are o ultima obligatie, aceea de a semna pe spatele talonului unde scrie: Instrainat de …. la data de …. Nota bene! Fara semnatura vanzatorului pe versoul talonului dosarul va fi respins.
Contravaloarea autoturismului va fi achitata dupa ce vanzatorul a incheiat contractul de vanzare si a inmanat fisa de inmatriculare, cartea masinii si talonul acesteia.

Nu uitati! Pentru a putea circula cu masina cateva zile pana cand o inscrieti pe numele noului proprietar, trebuie sa ii solicitati vanzatorului sa va remita si o copie de pe asigurarea RCA. In situatia in care masina nu are deloc RCA, puteti face asigurare in vederea inmatricularii chiar in ziua cumpararii autoturismului si aceasta va fi valabila incepand din ziua respectiva (este singurul caz in care polita RCA este valabila din insasi ziua in care o incheiati).

Urmatorul pas este sa va prezentati la Directia Impozite si Taxe Locale unde aveti domiciliul, cu scopul de a trece masina in evidenta si de a primi o stampila pe fisa de inmatriculare. Regula cu privire la impozit este aceea ca noul proprietar ia masina cu impozitul platit pe anul in curs, obligatia de a plati impozit revenindu-i de la 1 ianuarie a anului urmator.
Asa cum am mentionat mai sus, pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon) se plateste o taxa de 37 de lei, modalitatile de plata fiind variate: prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului. Plata in numerar se poate face la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului si la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
In ceea ce priveste taxa pentru placutele de inmatriculare, aceasta se plateste direct politistului care primeste dosarul la DRPCIV si costa 40 lei – numere la rand sau 85 de lei pentru numere preferentiale. Daca sunteti din acelasi oras puteti pastra numerele si nu veti mai plati nicio taxa. Daca doriti sa le schimbati, trebuie predate politistului odata cu dosarul. Disponibilitatea numerelor preferentiale se poate verifica pe site-ul DRPCIV.
Dupa ce aveti toate actele la dosar acesta va fi depus la DRPCIV sau la primaria din localitate. Dosarele la ghiseele DRPCIV sunt primite in functie de numerele de ordine eliberate de aparate din incinta sau pe baza unei programari online printata (ghiseu special). Programarea se poate efectua pe site-ul DRPCIV, cu maximum 2 luni in avans.

Dispozitii speciale pentru inmatricularea masinilor aduse din strainatate

Pentru inmatricularea masinilor aduse din strainatate este necesara obtinerea unui certificat de autenticitate eliberat de catre Registrul Auto Roman. Pe site-ul RAR va puteti programa online sau telefonic pentru obtinerea acestuia. Costul pentru eliberarea acestui certificat este de peste 100 lei, iar perioada de valabilitate este de 60 de zile. Daca verificarea tehnica periodica a expirat sau masina este adusa din strainatate, va trebui sa mai platiti inca 100 de lei. Pentru masinile aduse din strainatate mai trebuie adaugat la dosar traducerea legalizata a facturii sau a contractului de vanzare-cumparare, precum si a cartii masinii.

V-am pus la dispozitie toate noutatile in materie de inmatriculari auto in 2017 in speranta ca vom reusi sa va usuram sarcina inmatricularii masinii, prin desisul legislativ prin care suntem nevoiti cu totii sa ne descurcam.

Distribuie acest articol

26 thoughts on “Inmatriculare auto 2017: Acte, etape si costuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
17 + 20 =