Infracțiuni contra siguranței circulației : tot ce trebuie sa știi!

Infracțiunicontrasiguranteicirculatiei:TotcetrebuiesastiiIn secolul vitezei, omul si autoturismul au devenit aproape inseparabili, fapt care a condus, implicit, la o creștere exponențială a evenimentelor rutiere severe. Ca un răspuns la noul ritm de dezvoltare tehnică si tehnologică, legiuitorul a reglementat infracțiunile cele mai comune contra siguranței circulației, in încercarea de a reduce pe cat posibil producerea de accidente rutiere grave pe drumurile publice. Astfel, in cuprinsul articolelor 334-336 C. pen. sunt prevăzute cele mai dese infracțiuni de circulație rutieră, alături, bineînțeles, de alte infracțiuni contra siguranței circulației rutiere si feroviare.

Art. 334
Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat

(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Art. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice*, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2)
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de econstituţionalitate a disp. art. 336 alin. (1) şi (3) din Codul penal sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este
închisoarea de la 2 la 7 ani.
*Decizia CCR nr. 732 din 16.12.2014 privind excepţia de neconstituţionalitate a disp. art. 336 alin. (1) şi (3) din Codul penal

In cazul celor trei infracțiuni analizate, forma de vinovație pe care trebuie sa o aibă făptuitorul este intenția, astfel ca spre exemplu, pentru infracțiunile de la alin. (1) al art. 334 Cod penal, pentru existența răspunderii penale, este necesar ca inculpatul să cunoască situația de fapt a autovehiculului, respectiv că acesta este neînmatriculat sau neînregistrat.
Important de menționat este si faptul ca si in cazul acestui tip de infracțiuni este posibila recunoașterea invinuirii aduse, atragând astfel consecința reducerii limitelor de pedeapsa cu o treime in cazul pedespsei închisorii si cu o pătrime in cazul pedepsei amenzii, potrivit procedurii simplificate prevăzute de art. 375 C. pr. pen..


Mai mult, săvârșirea unei infracțiuni de acest tip in perioada de supraveghere dispusă pentru o alta infracțiune va conduce automat la revocarea măsurii suspendării executării pedepsei sub supraveghere si la executarea in regim de detenție a pedepsei rezultante!

In lumina celor expuse anterior, spunem noi ca o riguroasă reglementare a infracțiunilor de circulație este necesară pentru apărarea integrității fizice si sănătății persoanelor ce folosesc drumurile publice, insă, totodată, la fel de importantă este si o apărare eficientă in justiție a celor care au săvârșit o astfel de infracțiune, fiecare speță fiind particulară in felul său si necesitând atenție deosebită.

Daca sunteti din Craiova si aveti nevoie de contestarea unei amenzi de circulatie, echipa noastra va asteapta cu telefon la 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
42 ⁄ 21 =