Impozitul pe veniturile din transferuri imobiliare cu titlu de mostenire

Impozitul pe veniturile din transferuri imobiliare cu titlu de moștenire

Mostenirile nu reprezinta tocmai cel mai usor proces prin care trec urmasii unei persoane decedate, insa fac parte din cursul firesc al lucurilor. Dezbaterea succesiunii poate constitui un proces anevoios, pe care mostenitorii prefera, deseori, sa il amane pe cat posibil, ajungand astfel sa existe situatii in care nu s-a dezbatut mostenirea unei persoane decedate cu decade in urma. Situatiile de acest gen sunt sensibile atat la nivel uman, cand succesibilii pot sa se inteleaga ori pot sa aiba divergente cu privire la ce se considera indreptatiti sa mosteneasca, dar si din punct de vedere juridic, circuitul bunurilor mobile si imobile fiind direct influentat de transmiterea succesorala.

Cu scopul de a mai usura situatia mostenitorilor, Codul civil stabileste, prin art. 1103, un termen de optiune succesorala in care succesibilii au dreptul sa accepte sau sa renunte la vocatia lor succesorala. Acest termen este de 1 an de la data deschiderii succesiunii, adica de la data decesului.
Problema stabilirii mostenitorilor, a masei succesorale si a cotelor ce revin fiecarui succesor in parte reprezinta, insa, dezbaterea succesiunii, distincta de chestiunea acceptarii mostenirii.
Daca acceptarea mostenirii se poate face doar in termenul de 1 an de la deces, asa cum am aratat mai sus, dezbaterea mostenirii se poate realiza oricand, indiferent cat timp a trecut de la data decesului defunctului, fiind astfel imprescriptibila.
In situatia in care mostenitorii se inteleg, dezbaterea succesiunii se va face la notarul public, cu plata unor taxe care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor ce intra in patrimoniul defunctului.
Bineinteles, exista si scenariul mai putin favorabil, in care mostenitorii nu se inteleg si nu pot cadea la un acord, caz in care dezbaterea succesiunii se va face in fata instantei de judecata de la locul ultimului domiciliu al defunctului.

Cum reglementeaza Codul fiscal impozitul pe veniturile din mosteniri?

Codul fiscal a reglementat in cuprinsul dispozitiilor sale modalitatile de impozitare a veniturilor obtinute din bunurile imobile (constructii, terenuri) cu titlu de mostenire, stabilind foarte clar limitele acestei impozitari.
Astfel, nu se datoreaza impozit pentru transmisiunea dreptului de proprietate cu titlu de mostenire, daca succesiunea a fost dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului persoanei a carei mostenire se dezbate.

Totusi, in cazul in care au trecut mai mult de 2 ani de la deschiderea mostenirii, in speta de la deces, si masa succesorala exista bunuri imobile, mostenitorii vor datora un impozit pe mostenire in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale imobiliare.
Codul fiscal prevede in art. 771 alin. (6) tezele a III-a şi a IV-a faptul ca impozitul la actele juridice cu titlu de mostenire dupa termenul de 2 ani se va calcula si se va incasa de catre notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea de finalizare a succesiunii. Impozitul astfel calculat si incasat se va vira pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In cazul in care mostenitorii nu se inteleg si dezbaterea mostenirii se face prin intermediul unei hotarari judecatoresti, impozitul datorat pentru actele cu titlu de mostenire dupa termenul de 2 ani se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal, instanta judecatoreasca avand obigatia de a comunica acestuia hotararea definitiva si documentatia aferenta.

Putem spune cu siguranta faptul ca legislatia actuala incurajeaza rapiditatea in materie de succesiuni, fiind mult mai convenabil pentru succesori sa dezbata mostenirea in perioada imediat urmatoare decesului autorului lor, motivati fiind de scutirea de impozit.
Plata unui impozit de 1% din valoarea bunurilor imobiliare din masa succesorala, daca mostenitorii nu se grabesc cu dezbaterea succesiunii, poate fi privita inclusiv ca si o sanctiune aplicata celor care lasa situatia mostenirii nerezolvata mai mult de 2 ani de la data decesului.

Vorbind despre bunuri imobile, precum terenuri si constructii, este evident faptul ca acel 1% poate reprezenta o suma destul de mare, mai ales daca in masa succesorala se regasesc mai multe imobile. Corect sau nu, cert este faptul ca astfel de situatii sunt dificile atat din punct de vedere uman, personal, dar si din perspectiva circuitului legal al bunurilor lasate mostenire, astfel incat este benefic pentru toate partile implicate ca situatia unei mosteniri sa fie dezbatuta cat mai repede si cat mai eficient cu putinta.

Distribuie acest articol

1 thought on “Impozitul pe veniturile din transferuri imobiliare cu titlu de mostenire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
17 − 3 =