Evacuarea din locuinta pe timp de iarna – aproape niciodata posibila

Evacuarea din locuinta pe timp de iarna - aproape niciodata posibilaSunteti chirias intr-un imobil si va intrebati daca puteti fi evacuat acum, in prag de sarbatori, pe timp de iarna?

Va spunem noi ca, potrivit legislatiei civile in vigoare, regula instituita este ca odata cu 1 decembrie si pana de martisor nu se pot face evacuari. Repetam, ca si regula!

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 896 din Codul de procedura civila, evacuarile din locuinta nu pot avea loc in perioada 1 decembrie – 1 martie, chiar daca creditorul a vandut respectivul imobil.

Astfel, alineatul 1 al acestui articol reglementeaza ca „Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca creditorul face dovada ca, in sensul dispozitiilor legislatiei locative, el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata”.

Tragem de aici concluzia ca, de la aceasta regula, Codul de procedura civila prevede si exceptii, fiind posibila evacuarea in timpul iernii:

  • cand creditorul face dovada ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare;
  • cand creditorul face dovada ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata;
  • cand se doreste evacuarea celor care ocupa abuziv, pe cai de fapt, fara niciun titlu, o locuinta,
  • cand se doreste evacuarea celor care au fost evacuati pentru ca pun in pericol relatiile de convietuire sau tulbura in mod grav linistea publica.

 

Ce se intampla daca, totusi, primesti o somatie de evacuare?

Daca nu va aflati in niciunul dintre cazurile de exceptie si, totusi, executorul judecatoresc emite o adresa de evacuare, prin care va pune in vedere ca in termen de 8 zile sa evacuati imobilul, trebuie sa stiti ca aceasta este ilegala si poate fi contestata si suspendata printr-o contestatie la executare. Pe aceasta cale observam clar faptul ca se comite un abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz ce constituie o veritabila infractiune. Mai mult decat atat, din perspectiva legii civile, in raport de art. 704 din Codul de procedura civila, intervine nulitatea executarii silite pentru nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare, atragand astfel nulitatea actului nelegal, precum si a actelor de executare subsecvente.

Asadar, daca totusi apare un dosar de executare silita prin care debitorul este fortat sa evacueze imobilul iarna, iar acesta nu se afla in niciuna dintre situatiile de exceptie, acel debitor trebuie sa stie ca este supus unui abuz si sa conteste masura de executare silita imobiliara.

NOTA BENE!  daca actele de executare sunt nule sau facute in mod abuziv, singura care are competenta sa le anuleze este instanta de judecata, nu executorul judecatoresc!

Daca sunteti din Craiova si aveti nevoie de asistenta juridica specializata intr-un proces ce priveste evacuarea din imobile, nu ezitati sa ne contactati la numararul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
36 ⁄ 18 =