Eterna dezbatere: Sunt onorariile avocatiale nejustificat de mari sau din contra?

Nu putine persoane spun, in diverse contexte sociale, ca nu au nevoie de avocati, ca acestia sunt hoti si ca, in situatia in care s-ar lovi de o problema juridica, ar gestiona-o singuri.

Sa fie, oare, aceasta abordare cea mai inteleapta? Sa putem noi, ca si cetateni nespecializati in drept, se ne aparam eficient interesele in fata instantei si in fata partii adverse?
Inclin sa cred ca nu, iar motivele sunt lesne de inteles.

Practica a dovedit cu varf si indesat faptul ca iti maximizezi sansele ori iti minimalizezi riscurile, daca documentele tale vorbesc limba judecatii.

Suntem cu totii constienti de faptul ca dosarele se judeca de catre judecatori (magistrati) – de aceea este foarte important ca actiunea, intampinarea, ori apelul sau recursul pe care il formulezi sa vorbeasca pe intelesul lor! Fara limbaj comun, fara exprimari neingrijite care pot induce in eroare judecatorul si, mai ales, fara solicitari juridice care nu au sens in respectiva procedura de judecata.

In conditiile date, devine evidenta nevoia angajarii unui avocat sau, cel putin, a consultarii cu unul pe marginea problemei noastre legale.

Odata solicitate serviciile unui avocat, este cert faptul ca acesta va percepe un onorariu pentru consultanta pe care o va oferi. Liberatatea avocatului in stabilirea cuantumului onorariilor este deplina, in Craiova, spre exemplu, pretul unei consultatii juridice variind intre 100 lei si cateva sute de Euro.

E foarte posibil ca suma pe care avocatul o solicita in schimbul serviciilor sale de specialitate sa ti se para exagerata, iar tu sa ai tentatia de a cauta in alta parte, un „avocat ieftin” cu onorarii mai reduse, insa, pretul mic sau foarte mic nu echivaleaza mereu cu servicii de calitate. Este, de asemenea, adevarat faptul ca nici pretul mare ori foarte mare, nu inseamna, neaparat, ca prestatia este una de excelenta.

Nu toti avocatii profeseaza la aceleasi standarde profesionale, astfel incat o gandire de tipul „orice avocat poate sa ma ajute cu problema mea, ma voi duce la avocatul cel mai ieftin” se dovedeste adesea contraproductiva, de-a dreptul paguboasa pentru client.

Pretul perceput de catre avocat pentru redactarea unei actiuni variaza si el, cu tarife plecand, de regula, de la 300 lei, in functie de complexitatea cauzei avute in vedere.

Criteriile pe care avocatul le ia in calcul la stabilirea onorariului sunt, printre altele, complexitatea spetei, ce pretentii sunt in joc, ce interese se incearca a fi aparate, numarul de parti sau implicarea statului in chestiune, rangul instantei care are competenta de a judeca speta, timpul necesar studierii si aprofundarii dosarului etc,. Cert este ca volumul de munca este direct proportional cu onorariul perceput.

Un alt factor care influenteaza cuantumul onorariului avocatial este urgenta situatiei. Pretul cu siguranta va creste daca timpul preseaza. Orice chestiune juridica lasata pe ultimele zile va conduce, inevitabil, la un cost suplimentar, datorat tocmai acestei urgente.

In costurile precepute de catre avocat se poate regasi si cheltuiala cu xeroxarea documentelor (hartia, tonnerul, curentul, chiar si aparatura).

Mai mult decat atat, sunt avocati sau case de avocatura care taxeaza suplimentar pentru fiecare telefon, email, fax ori corespondenta emisa in cazul pe care il lucreaza, ori alte costuri tehnice. Aceste aspecte trebuiesc clar stabilite impreuna cu avocatul, pentru a nu fi luati prin surprindere.

Alte aspecte care se pot repercuta asupra onorariului de avocat sunt notorietatea respectivului avocat, renumele pe care si l-a creat de-a lungul carierei sale. Cu cat avocatul este mai cunoscut, cu atat va solicita onorarii mai consistente, asa ca toate aceste aspecte trebuie avute in vedere atunci cand cauti un avocat care sa te ajute!

Luand in considerare toate informatiile prezentate mai sus, se desprinde clar ideea ca avocatul nu e un lux, ci o necesitate, iar amatorismul poate sa coste, intr-un final, mai scump decat ar costa angajarea unui avocat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
21 − 7 =