Ecotichetul – sau sansa de a achizitiona o masina electrica in 2018

Ecotichetul - sau sansa de a achizitiona o masina electrica in 2018Daca te-a tentat de ceva vreme sa achizitionezi o masina electrica, dar pretul uneia te-a facut sa amani momentul cumpararii, iti aducem o veste buna – ghidul de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a suferit modificari importante, in special cu privire la cuantumul ecotichetului, ce va creste din 1 ianuarie 2018 la 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric.

De mai mult de un an s-a adoptat Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

În aprilie 2017, Ministerul mediului a emis Ordinul nr. 660/2017 prin care a fost aprobat Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019. După o jumătate de an, Ghidul a fost modificat şi completat prin Ordinul nr. 1364/2017, publicat în Monitorul Oficial, nr. 893 din 14 noiembrie 2017.

Ecotichetul – cuantumul majorat

De la 1 ianuarie 2018 – când vor intra în vigoare modificările şi completările – ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

  • 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric;
  • 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

In prezent, contravaloarea ecotichetului este de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric si de 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Solicitantul beneficiază de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid (autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială/autospecializată uşoară), sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul Ghidului.

Solicitantul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe ecotichete.

Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Cumulul ecotichetului cu prima de casare

În cazul în care solicitantul este acceptat în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare.

Cumulul ecotichetului cu prima de casare se poate efectua doar în cazul în care solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, şi în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional.

In ce conditii se acorda ecotichetul?

Persoana fizică trebuie sa:

  • aiba domiciliul sau reşedinţa în România;
  • sa nu aiba obligaţii de plată la bugetul local;
  • sa se fi înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obţinând nota de înscriere;
  • sa fi achiziţionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Totodata, beneficiază de ecotichet solicitantul persoană juridică, de drept public ori de drept privat, solicitantul entitate juridică fără personalitate juridică sau solicitantul organizaţie profesională care este organizată şi îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional în România, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • a obţinut din partea Autorităţii aprobarea dosarului de acceptare;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obţinând nota de înscriere;
  • a achiziţionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Alte modificari ale Ghidului de finantare incepand cu 1 ianuarie 2018

Nota de înscriere va fi valabilă maximum 180 de zile de la data emiterii, şi nu până la data de 31 decembrie inclusiv a fiecărui an aferent desfăşurării programului, cum prevede Ghidul în prezent. Excepţie face aplicaţia pentru anul 2019, când valabilitatea acesteia nu poate depăşi 25 noiembrie.

In lumina noilor reglementari considerati ca masina electrica a devenit o optiune mai accesibila, poate chiar o alternativa reala la autoturismele clasice, pe benzina sau diesel?

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
4 + 22 =