Cum poate tatal sa recunoasca un copil nascut in afara casatoriei?

Cum poate tatal sa recunoasca copilul nascut in afara casatoriei?

Esti tatal unui copil dintr-o relatie de concubinaj, copil pe care nu l-ai recunoscut, iar acum te-ai razgandit? Pentru a fi recunoscut ca tata al copilului si a avea, implicit, toate drepturile si obligatiile parintesti trebuie sa faci o declaratie de recunoastere a copilului, conform dispozitiilor prevazute de legea civila. In acest sens, articolul 415 alin. (2) şi (3) Cod civil dispune: „Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său. După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti”.

Recunoaşterea paternităţii este declaraţia făcută de bunăvoie de către un bărbat, în una dintre formele prevăzute de lege, prin care acesta mărturiseşte că este tatăl unui copil. Prin asemanare cu recunoaşterea maternităţii, recunoaşterea paternităţii este o mărturisire de paternitate (mijloc de probă) exprimată în forma unui act juridic.

Recunoaşterea se face prin declaraţie la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament. Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

Nota bene! Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.

Cine poate fi recunoscut?

Conform dispozitiilor art. 415 alin. (2) Noul Cod Civil, pot fi recunoscuţi numai copiii concepuţi şi născuţi în afara căsătoriei. Motivul pentru care numai copiii din afara căsătoriei pot beneficia de stabilirea paternităţii prin recunoaştere este acela ca pentru copiii din căsătorie paternitatea nu este necesar să se mai recunoască, deoarece operează prezumţia de paternitate a soţului mamei, conform art. 414 Cod Civil, asa cum am aratat intr-un articol precedent.

Putem rezuma ca în categoria copiilor susceptibili de a fi recunoscuţi sunt atât copiii ai căror părinţi nu sunt căsătoriţi, cât şi copiii din căsătorie, dar care, ca urmare a tăgadei de paternitate, devin copii din afara căsătoriei.

Cu privire la varsta celui recunoscut de catre tata, recunoaşterea paternităţii este admisă în folosul tuturor copiilor care nu beneficiază de prezumţie legală de paternitate, indiferent de vârsta lor, chiar dacă au depăşit vârsta majoratului.

Mai mult decat atat, tatăl unui copil conceput, dar nenăscut, poate sa il recunoasca prin testamentul său atunci când, fiind grav bolnav, crede că nu mai are mult de trăit şi că nu ar putea aştepta naşterea copilului pentru a-l recunoaşte.

Pe de cealalta parte, daca recunoaşterea paternităţii este facuta pentru un copil care a fost deja recunoscut de un alt bărbat, literatura juridică a apreciat că va trebui ca delegatul de stare civilă să refuze înregistrarea acesteia până ce prima recunoaştere înregistrată va fi înlăturată ca necorespunzătoare realităţii, pe calea contestaţiei prevăzute de art. 420 Noul Cod Civil, spre a se evita astfel apariţia în registrele de stare civilă a mai multor recunoaşteri de paternitate a aceluiaşi copil, dintre care numai una poate fi adevărată.

Conform dispozitiilor din legea civila, poate fi recunoscut de catre tata si copilul decedat, art. 415 alin. (3) Cod Civil impunand, insa, condiţia ca pentru a putea fi recunoscut acesta să fi lăsat descendenţi fireşti. Aceasta conditie a fost prevazuta in scopul de a împiedica recunoaşterile de paternitate interesate, făcute de tată numai în scopul de a veni la moştenirea copilului decedat.

Poate fi contestata recunoasterea paternitatii?

La fel „ca în cazul maternităţii, recunoaşterea de paternitate care nu corespunde adevărului poate fi contestată de orice persoană interesată” (art. 420 Cod Civil), deci implicit şi de însuşi autorul recunoaşterii. Alineatul (2) al art. 420 prevede că, dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi. Observam, asadar, ca, spre deosebire de regulile de drept comun, în cazul contestării recunoaşterii de paternitate, atunci când contestarea o face mama, copilul recunoscut sau descendenţii acestuia, sarcina probei este impusă de lege, prin excepţie, pârâtului autor al recunoaşterii ori moştenitorilor săi. Prin aceasta exceptie de la regula legiuitorul a urmărit ocrotirea mamei, a copilului sau a descendenţilor acestuia împotriva unei recunoaşteri contrare adevărului, făcută în scopuri interesate de catre tata.

Cand poate fi considerata nula recunoasterea paternitatii?

Recunoaşterea paternitătii este sanctionată cu nulitatea absolută în următoarele cazuri:

  • când se referă la copii care beneficiază de prezumţia legală de paternitate, atunci când filiaţia stabilită potrivit legii nu a fost înlăturată; cu toate acestea, dacă filiaţia anterioară a fost înlăturată prin hotărâre judecătorească, recunoaşterea este valabilă;
  • când se referă la copii din afara căsătoriei decedaţi fără a fi lăsat moştenitori fireşti;
  • când emană de la un bărbat lipsit de o voinţă conştientă;
  • când recunoaşterea a fost făcută prin alte acte juridice decât cele prevăzute de art. 416 alin. (1) Cod Civil (declaraţie la starea civilă, înscris autentic, testament), nefiind respectate formele prevăzute de lege pentru valabilitatea acestor acte.

Mai mult decat atat, in cazul in care recunoaşterea paternităţii nu corespunde realităţii, ea poate fi atacată de autorul ei a cărui voinţă a fost viciată, fie prin acţiunea în contestarea recunoaşterii, fie prin acţiunea în anulare.

Care este procedura concreta de urmat?

Declaratia de recunoastere a copilului poate fi facuta la un notar, la Oficiul de Stare civila emitent al certificatului de nastere al copilului, ori la Ambasada sau Consulat, avand, insa, nevoie de certificatul de nastere al copilului in copie legalizata sau duplicat.

Important de mentionat este faptul ca nu este necesar acordul mamei pentru a recunoaste copilul, cu conditia ca din certificatul sau de nastere sa rezulte ca nu are un tata. Altfel nu poate fi recunoscut de catre altcineva, pentru ca, legal, o persoana nu poate avea mai multe mame sau mai multi tati.

In cazul in care sunteti din Craiova si va regasiti in situatia de a avea nevoie de consultanta juridica pe probleme legate de paternitate si filiatie, va stam la dispozitie la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
2 + 5 =