Conditiile pentru sederea strainilor pe termen lung in Romania s-ar putea schimba!

Conditiile pentru sederea strainilor pe termen lung in Romania s-ar putea schimba! Șederea pe termen lung în România

Sunteţi cetăţean al unui stat nonUE/SEE, aveţi un drept de şedere valabil în România şi doriţi să obţineţi şedere pe termen lung pe teritoriul acestui stat? Atunci trebuie să îndepliniţi anumite condiţii, expres prevazute in OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Care sunt etapele?

Sumarizand, paşii de urmat sunt:

 • solicitaţi acordarea dreptului de şedere pe termen lung la formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din judeţul în care locuiţi,
 • iar dacă raspunsul este pozitiv, depuneţi documentele pentru obţinerea permisului de şedere pe termen lung.

Puteţi obţine acest drept atât ca membru de familie al unui cetăţean român, cât şi pentru alt scop al şederii în România (de exemplu: muncă, activităţi comerciale, reîntregirea familiei, etc.)

Valabilitatea permisului de sedere pe termen lung

Acesta are o valabilitate de 10 ani în cazul în care sunteţi membru de familie al unui cetăţean român şi de 5 ani dacă aveţi reglementată şederea în România pentru celelalte scopuri prevăzute de lege.

Condiţii pentru acordarea şederii pe termen lung

Articolul 71 din OUG nr. 194/2002 reglementeaza conditiile pentru a obţine dreptul de şedere pe termen lung, iar noi vi le expunem in randurile care urmeaza

 1. trebuie să fi avut o şedere continuă pe teritoriul României în ultimii 5 ani. Şederea este considerată continuă atunci când perioada de absenţă de pe teritoriul României este mai mică de 6 luni consecutive şi nu depăşeşte în total 10 luni şi dacă împotriva dumneavoastră nu a fost dispusă nici o măsură de îndepartare de pe teritoriul naţional.De asemenea, perioada pentru care v-aţi deplasat în străinătate în vederea desfăşurării unor activităţi de transport internaţional şi pentru care puteţi prezenta înscrisuri doveditoare în acest sens, nu se consideră absenţă de pe teritoriul României.Perioada de şedere în scop de studii se calculează la jumătate pentru rezidenţa pe termen lung şi nu se ia în calcul şederea conferită de viza de scurtă şedere, viza diplomatică sau de serviciu şi nici cea obţinută pentru desfăşurarea de activităţi ca lucrător sezonier.
 2. faceti dovada detinerii mijloacelor de intretinere la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, insa daca sunteti membru de familie al  unui cetatean roman nu este nevoie sa indepliniti această condiție ;
 3. faceti dovada asigurarii sociale de sanatate;
 4. faceti dovada detinerii legale a spatiului de locuit, in conditiile legii;
 5. cunoasteti limba romana cel putin la un nivel satisfacator;
 6. nu prezentati pericol pentru ordinea publica sau securitatea nationala.

 

Important!Dacă faceți dovada că ați efectuat investiţii de minimum 1.000.000 de euro sau ați creat peste 100 de locuri de munca cu norma intreaga vi se poate acorda dreptul de sedere pe termen lung fara indeplinirea conditiilor referitoare la durata sederii si mijloace de intretinere.

Nu puteţi primi un drept de şedere pe termen lung în România dacă vă încadraţi în una dintre următoarele categorii:

 • aveţi un drept de şedere temporară pentru studii,
 • sunteţi solicitant de azil sau beneficiar al protecţiei umanitare temporare sau aveţi protecţia temporară a statului român,
 • vă aflaţi în România cu viza de scurtă şedere sau viza/drept de şedere conferit de viza diplomatică sau de serviciu.

Retineti! Puteţi solicita acordarea dreptului de şedere pe termen lung pentru minori doar dacă aţi primit dumneavoastră acest drept.

In cat timp se solutioneaza cererile pentru acordarea acestui drept?

Cererile pentru acordarea dreptului de şedere pe termen lung vor fi soluţionate în maximum 6 luni, iar pentru motive obiective acest termen se poate prelungi cu înca 3 luni, cu înştiinţarea solicitantului. Veţi primi răspunsul în scris, în 15 zile lucrătoare de la soluţionarea cererii.

Dacă raspunsul este pozitiv, în 30 de zile de la primirea comunicării, trebuie să depuneţi documentele necesare eliberării permisului de şedere pe termen lung la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări unde a fost înregistrată cererea.

Refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung, precum şi motivele care au stat la baza acestuia se comunică, în scris, solicitantului, în termen de 15 zile lucrătoare de la soluţionarea cererii. Refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung poate fi atacat în termen de 30 de zile de la data comunicării, la Curtea de Apel Bucureşti. Refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung nu produce efecte juridice asupra dreptului de şedere al titularului cererii.

Dreptul de şedere pe termen lung încetează:

 • în cazul anulării sau revocării;
 • în cazul obţinerii unui drept de şedere pe termen lung pe teritoriul altui stat;
 • în cazul absenţei de pe teritoriul statului român pentru o perioada mai mare de 12 luni consecutive, cu excepţia situaţiei în care, in această perioadă, aţi beneficiat de un drept de şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene;
 • în cazul absenţei de pe teritoriul statului român pe o perioadă mai mare de 6 ani consecutivi, chiar dacă în această perioadă aţi beneficiat de un drept de şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene;
 • la cerere;
 • la dobandirea cetăţeniei române;
 • in cazul absenţei de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau al Confederaţiei Elvețiene, pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi, a rezidentului pe termen lung, posesor al unui permis de ședere pe termen lung cu menţiunea «fost posesor de Carte albastră a UE», sau a membrilor săi de familie cărora le-a fost acordat statutul de rezident pe termen lung;
 • în cazul anulării protecţiei internaţionale în România, iar dreptul de şedere pe termen lung a fost obţinut în această calitate.

 

Schimbari aduse prin proiectul de ordonanta ce modifica OUG 194/2002

Străinii nu vor putea obține dreptul de ședere dacă au săvârşit pe teritoriul României infracţiuni pentru care să fi primit o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani, conform acestui proiect de ordonanţă care modifică actul normativ referitor la regimul străinilor. Analiza si eventuala refuzare a dreptului de lunga şedere va trebui decisă în funcţie de fiecare caz în parte, fără a fi bazată pe considerente economice.

O alta modificare propusa vizeaza litera f) a alin. 1 din art. 71 OUG 194/2002, referitor la condiţiile cumulative pe care străinii trebuie să le îndeplinească pentru a li se acorda dreptul de şedere permanentă în România, litera ce va include doar formularea “nu prezintă pericol pentru securitatea naţională”, fata de forma în vigoare a OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, care prevede ca strainul sa “nu prezinte pericol pentru ordinea publică si siguranţa naţională”. Asadar, sintagma „si siguranta nationala” va fi eliminata din textul legal.

Daca sunteti cetatean strain si, locuind in Craiova, aveti nevoie de consultanta juridica privitoare la regimul strainilor si obtinerea vizei de scurta/lunga sedere, avocatii nostri sunt aici sa va ajute. Numarul nostru de contact este 0760 792 174.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
29 − 15 =