Care este salariul mediu net in 2017? Iata catre ce job sa te orientezi!

 Care este salariul mediu net in 2017? Iata catre ce job sa te orientezi!Conform statisticilor avansate de catre Institutul National de Statistica in martie 2017, salariul mediu net a fost de 2.342 de lei, in martie 2017, cu aproximativ 106 lei (+4,7%) mai mult decat in luna februarie a acestui an, iar salariul brut a fost de 3.256 de lei, cu 4,8% mai mare decât la inceputul anului.

Totusi, constatam ca, in comparatie cu luna ianuarie 2016, câștigul mediu net a crescut cu 18,4%.

Cele mai mari valori ale salariului mediu net s‐au înregistrat în domenii de activitate precum fabricarea produselor din tutun (6467 lei), servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (5.880 de lei), iar cele mai mici in domeniul hotelier şi restaurante (aproximativ 1299 lei).

Primele din decembrie 2016 au afectat salariul mediu net din ianuarie 2017!

Institutul National de Statistica arata in raportul sau faptul ca nivelul castigului salarial mediu net a fost mai redus fata de luna decembrie 2016 ca urmare a acordării în luna sarbatorilor de iarna a primelor ocazionale (printre care enumeram primele trimestriale, anuale, primele de sărbători, dar si al 13‐lea salariu), acordarii de ajutoare băneşti, precum si platii de sume din alte fonduri (cu titlu de exemplu, tichetele de masă şi tichetele cadou).

In ce domenii s-au inregistrat cele mai mari scaderi salariale?

Cele mai importante scăderi ale salariului mediu net s‐au înregistrat in domenii de activitate precum transporturi pe apă, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor textile, cercetare‐dezvoltare, industria metalurgică, construcţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi de servicii, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Ce domenii au inregistrat cresteri ale venitului mediu net in 2017?

In luna martie 2017, comparativ cu luna februarie a aceluiasi an, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria extractiva (extractia petrolului brut şi a gazelor naturale (+40,9%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (24,8%).

Cresteri salariale intre 10,5% si 18,5% s-au inregistrat si in domenii precum fabricarea de produse farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, in domeniul asigurărilor, reasigurărilor şi ale fondurilor de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

De asemenea, salariile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul au raportat o creştere de 6,5% pana la 9,5%, iar veniturile din sectorul fabricării calculatoarelor, a produselor electronice şi optice şi a echipamentelor electrice au inregistrat si ele o creştere între 5% şi 6,5%.

Si in sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net comparativ cu luna februarie 2017 în învăţământ (+4,9%), dar si domeniile sănătatatii şi asistenţei sociale (+1,1%), precum si în administraţia publică (+0,2%).

Gasiti incurajatoare datele avansate de catre Institutul National de Statistica pentru anul 2017 sau este loc si de mai bine? 2.342 lei constituie sau nu un venit suficient raportat la realitatea romaneasca actuala?

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
10 ⁄ 10 =