Avocat Divort Craiova – Mai multe cai legale catre aceeasi finalitate

Divortul, un eveniment social cu mare impact

Divortul constituie unul dintre cele mai dureroase si neplacute evenimente din viata unui individ, lasand urme adanci ce nu se vor estompa odata cu finalizarea procedurii legale de divort.

Acest punct critic in viata personala nu poate fi depasit la fel de repede pe cat se obtine certificatul de divort de la ofiterul de stare civila sau de la notarul public, recuperarea afectiva necesitand un timp variabil

Reglementarea divortului in Codul Civil

In ceea ce priveste, insa, procedurile prevazute de lege pentru a divorta, acestea sunt suficient de variante incat sa se potriveasca situatiilor individuale, respectiv familii cu copii minori, familii fara copii minori, parteneri care au bunuri comune dobandite in timpul casatoriei sau, din contra, parteneri ce au optat pentru regimul juridic al separatiei de bunuri.

Legea romana este suficient de concisa in ceea ce priveste reglementarea divortului, fiind prevazuta in cuprinsul art. 373-382 Cod civil posibilitatea de a divorta atat in fata ofiterului de stare civila, cat si in fata notarului public, printr-o cerere de divort.

Divortul in fata ofiterului de stare civila este posibil in situatia in care sotii nu au copii minori, iar cel in fata notarului poate fi solicitat si in cazul in care exista copii minori iar sotii s-au inteles cu privire la toate aspectele ce tin de numele purtat ulterior desfacerii casatoriei, de exercitarea autoritatii parintesti, de stabilirea domiciliului copiilor dupa divort si de stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, pregatire scoalara si profesionala a copiilor.

Utilizand una dintre aceste variante, divortul se va pronunta in cel mult 30 de zile de la momentul introducerii cererii de divort, procedura fiind, asadar, caracterizata de celeritate.

Pe langa divortul pe cale administrativa si notariala, despre care am facut vorbire, sotii au ca alternativa divortul pe cale judecatoreasca, in fata judecatoriei de la ultimul domiciliu comun.

Cazurile in care acest tip de divort poate fi solicitat sunt expres si limitativ prevazute de Codul civil, astfel incat putem vorbi despre :
a) divort prin acordul sotilor, la cererea ambilor sau doar a unuia dintre ei;
b) cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si nu mai pot continua, din cauza unor motive temeinice;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani;
d) la cererea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Procedura in fata judecatorului este mai indelungata decat variantele prezentate anterior, insa este singura optiune in cazul in care sotii nu se pun de acord cu toate aspectele privitoare la numele purtat si la exercitarea autoritatii parintesti asupra copiilor minori.

De retinut este si faptul ca regimul matrimonial ales de catre soti inceteaza odata cu introducerea cererii de divort, astfel ca bunurile dobandite ulterior vor constitui bunuri proprii fiecarui sot.

Divortul nu reprezinta un capat, ci un nou inceput, iar, ca orice nou inceput, este dificil si trebuie gestionat intr-o maniera responsabila si mutual benefica pentru parteneri. Astfel, alegerea unei proceduri juridice de divort care sa se muleze cat mai bine pe nevoile sotilor este de importanta cruciala, influentand calitatea vietii post-divort.

Repercusiunile sunt cu atat mai importante in situatia in care sotii au copii minori, interesul superior al minorului fiind avut in vedere cu prioritate.

Solutii

Este indicat ca atunci cand va confruntati cu astfel de probleme sa cautati ajutorul unui specialist in drept, un avocat bine pregatit putand sa va ofere strategia juridica care sa se preteze cel mai bine la interesele dumneavoastra.
Echipa noastra din Craiova va sta la dispozitie pentru consultanta si asistenta juridica in procese de divort la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

4 thoughts on “Avocat Divort Craiova – Mai multe cai legale catre aceeasi finalitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
14 + 10 =