Avocat Divort Craiova : Cum se stabileste pensia de intretinere pentru copilul minor

“Sunt mamica unui copil de 4 ani, iar partenerul meu de viata nu se implica deloc in cresterea acestuia, fiind plecat la munca in strainatate. Pot solicita plata unei pensii alimentare pentru copil? Cum procedez?” M.A.

Raspunsul este simplu : Da, se poate, iar un avocat specializat in dreptul familiei va poate oferi solutiile cele mai facile pentru obtinerea acestui tip de pensie de intretinere.

Stabilirea pensiei de intretinere pentru copiii minori se poate realiza atat in cadrul actiunii de divort, cu ajutorul unui avocat de divort, cat si in afara ei, inclusiv in situatiile in care parintii nu au fost niciodata casatoriti.

Pensia de întreținere este un drept al minorului și nu e indicat sa fie folosit ca arma de catre parinti pentru a-și rezolva problema bunurilor comune la partaj, spre exemplu.

În conformitate cu prevederile art. 527 Noul Cod Civil poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloace pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace şi că la stabilirea lor se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare ale acestora, ţinându-se cont şi de celelalte obligaţii ale debitorului.

S-a stabilit in practica judiciara faptul ca eventualele apărări ale pârâtului, potrivit cărora el nu are loc de muncă şi nici nu realizează venituri nu pot fi reţinute de instanţă, deoarece stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere nu pot fi determinate de diligenţele debitorului în găsirea unui loc de muncă sau în prestarea unor activităţi ocazionale ce generează venituri. Este suficient ca paratul sa fie apt de muncă pentru a nu fi exonerat de obligaţia de a contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului său minor, aflat în stare de nevoie, potrivit dispozitiilor prevazute de art. 525 alin. 1 din Noul Cod Civil.

De asemenea menţionăm că, în conformitate cu prevederile art. 529 din Noul Cod Civil, se disting două limite maxime de îndatorare a debitorului întreţinerii, o limită generală şi una specială, până la care instanta de judecata poate stabili pensia de întreţinere.

Limita generală se regăseşte la alin. 3 al art. 529 Noul Cod Civil, astfel că indiferent de numărul creditorilor şi de calitatea lor, cuantumul întreţinerii nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat. În ce priveşte limita specială, acesta se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii. Asadar, vorbim despre o pensie de maximum 25% din venitul net lunar pentru un singur copil, 33% pentru doi copii si 50% pentru trei sau mai multi copii.

Legiuitorul foloseste sintagma de „venit lunar net”, fiind astfel incluse toate situaţiile în care debitorul realizează venituri cu caracter de continuitate (venituri din muncă, drepturi de autor, activităţi comerciale, onorarii etc.).
Astfel, veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile, diurnele nu sunt luate in calcul pentru plata pensiei de intretinere.

La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare, precum cele pentru ore suplimentare, salarii compensatorii, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent.

In cazul admiterii cererii, pensia va fi datorata de la data introducerii actiunii si pana la implinirea varstei de 18 ani, respectiv 26 in situatia in care copilul urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior de stat. Dacă, totusi, dupa 18 ani nu își continuă studiile și se angajează, pierde dreptul la pensie. Legiuitorul a prevăzut că pensia de întreținere se stabilește potrivit nevoilor copilului.

Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati si se timbreaza cu 20 lei.

Dupa stabilirea pensiei de intretinere situatia de fapt se poate modifica, astfel incat devine posibila micșorarea cuantumului pensiei. În acest scop, se depune la instanță copie de pe certificatul de naștere la minorului și adeverință de salariu, solicitându-se micșorarea cuantumului pensiei, deoarece există mai mulți copii aflați în întreținere. Acțiunea este scutită de plata taxei de timbru. Evident că micșorarea pensiei de întreținere poate fi cerută și dacă cel care trebuie să o achite are un salariu mai mic decât cel de la data stabilirii pensiei.

Asa cum am aratat mai sus, legea îl obligă chiar si pe parintele ramas somer să achite pensia către minor, calculata la nivelul salariului minim pe economie, care la ora actuala este de 925 lei. Ajungem astfel, la o pensie de 231 lei pentru un singur copil.

Cum procedezi daca pensia de intretinere stabilita in favoarea copilului nu este platita?

In situatia in care cel obligat la plata pensiei de întreținere refuză cu rea-credință să o achite doua luni, atunci cel indreptatit la pensie poate formula plângere penală împotriva lui pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie, care se pedepsește cu închisoarea de la unu la trei ani sau amenda. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părților îl va exonera de răspundere pe cel vinovat.

Sunteti din Craiova si doriti sa primiti pensie de intretinere in favoarea copilului Dvs? Va putem ajuta, numarul de telefon fiind 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
5 − 4 =