Avocat divort Craiova: Copiii minori – Viata lor post-divort

Legislatia romana a avut intotdeauna ca scop protejarea copiilor minori care trec prin procesul unui divort, data fiind situatia familiala delicata in care se regasesc si impactul major pe care il au modificarile pricinuite de divortul parintilor asupra vietii lor de zi cu zi.

Astfel, in caz de divort, instanța hotaraste cu privire la incredintarea copiilor minori chiar în lipsa unei cereri explicite a parintilor, Codul civil reglementand foarte detaliat conditiile in care se desfasoara divortul, si protejand, in deosebi, interesul copiilor minori.

Ce drepturi mai are parintele care pierde custodia copilului sau?

Nota bene, desi copilul este incredintat unuia dintre parinti, ca regula, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, astfel ca celalalt parinte pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul (de exemplu, dreptul la vizite, dreptul de a avea vacante împreuna), dar si obligatia de a se preocupa de cresterea, educarea si dezvoltarea sa.

In momentul in care instanța hotărăște cu privire la incredintarea copiilor minori, aceasta incearca pe cat posibil sa se muleze pe nevoile copiilor. In acest sens, instanta are în vedere exclusiv interesul superior al copilului.

Criterii determinante privind soarta copiilor la divorț

Interesul superior al copilului este determinat in functie de o serie de factori de natura diferita, obiectiva si subiectiva, precum:

  • conditiile, în special materiale, pe care fiecare dintre parinti le detin si care sunt necesare pentru cresterea si educarea minorilor;
  • gradul de atasament și afectiune dintre copil si fiecare dintre parinti;
  • priceperea, experienta de viata si seriozitatea parintilor cu privire la angajamentul de a creste si educa copilul;
  • mediul in care copilul va fi crescut;
  • dorinta copilului de a locui cu unul dintre parinti (copilul este ascultat si, daca are 10 ani impliniti, se tine cont de optiunea lui).

In ceea ce priveste cheltuielile de intretinere si educare a copilului minor, trebuie mentionat faptul ca parintele care nu a obtinut custodia nu este lipsit de obligatii, ci, instanta va stabili o suma de bani pe care acesta o datoreaza pentru cresterea si educarea copilului in conditii cat mai prielnice.

Situatii deosebite de exercitare a autorității părintești

Exista, insa, si situatii absolut excepționale cand instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie sau, in cel mai rau caz, la o persoana sau intr-o institutie de ocrotire, atunci cand, spre exemplu, ambii parinti au decedat.

Acestea exercita drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.

Drepturile asupra bunurilor copiilor sunt exercitate de catre ambii parinti sau doar de catre unul dintre acestia, in functie de cum stabileste instanta competenta sa solutioneze aceasta chestiune juridica.

Solutii

In momentul in care va izbiți de astfel de problema, cel mai indicat este sa cautati ajutorul unui specialist in drept, un avocat de divorț bine pregatit putand sa va ofere strategia juridica care sa se preteze cel mai bine la interesele dumneavoastra.

 
Pentru consultatii juridice si asistenta in probleme legate de drepturile copiiilor minori dupa divort, echipa noastra din Craiova va poate ajuta la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

2 thoughts on “Avocat divort Craiova: Copiii minori – Viata lor post-divort

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
20 ⁄ 4 =