Avocat Craiova : Taxă pe parcare pentru persoanele cu handicap din Craiova

Avocat Craiova : Taxă pe parcare pentru persoanele cu handicap din CraiovaObligatiile fiscale ce incumba persoanelor din Craiova care sufera de un handicap sunt strict reglemetate in legislatia fiscala, iar Cabinet de avocat Craiova Lorena Dinca si-a propus sa detalieze principalele impozite in sarcina acestei categorii de craioveni.

Persoanele cu handicap ce locuiesc in Craiova sunt scutite de impozitul auto, insa platesc taxa pe parcare!

Paradoxal, desi acestea beneficiaza de scutire de la plata impozitului auto si a taxei de drum, ele, totusi, sunt obligate sa plateasca taxa de parcare. Aceasta situatie se intampla in ciuda faptului ca persoanele cu handicap din Craiova au un drept de parcare gratuită oriunde în ţară pe locurile special amenajate.

Asadar, deţinătorii de maşini dotate special nu sunt exceptati de la plata taxei de parcare pe domeniul public al municipiului, în valoare de 40 de lei pe an. In schimb, au gratuitate in ceea ce priveste locurile de parcare cu plata prin SMS aflate în centrul oraşului nostru.
Craiovenii încadraţi într-un grad de handicap care deţin astfel de autovehicule special dotate nu mai pot parca pe domeniul public fără achitarea vinietei in cuantum de 40 de lei, taxă instituită în Craiova prin Hotărârea Consiliului Local.

Astfel, in ciuda detinerii unui card-legitimaţie de parcare special pentru persoanele cu handicap, emis de catre autorităţile locale, ce confera dreptul de a utiliza în mod gratuit locurile de parcare special amenajate pe întreg teritoriul ţării, si chiar dacă beneficiaza de scutire de plata pentru taxa de drum, denumita si „rovinieta”, dar şi de scutire pentru impozitul auto, totusi persoanele cu dizabilităţi care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap nu mai sunt scutite de taxa de parcare din Craiova.

Parcare cu taxă pe domeniul public, dar gratuită pe locurile cu plata prin SMS

Primăria Craiova arata faptul că taxa de parcare şi cuantumul ei au fost stabilite prin Hotararea Cosiliului Local nr. 170/2016 privind aprobarea taxelor locale pe anul 2017 şi că decizia este în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care a abrogat art. 26 din Legea nr. 488/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Articolul, in prezent abrogat, se referea la anumite facilităţi fiscale de care beneficiau persoanele cu handicap grav sau accentuat, printre care şi aceea privind scutirea de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului, asadar taxa auto, iar nu taxa de parcare.

Din perspectiva cadrului legal ce a permis insituirea acestei impuneri, Primaria Craiova a aratat faptul că persoanele cu handicap nu beneficiază de scutire de la plata taxei de parcare, deoarece nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de persoane fizice enumerate de art. 487 din Codul Fiscal, ce indica clasele de persoane scutite.

Parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilități din Craiova pentru locurile de parcare cu plata prin SMS!

Municipalitatea oferă, totusi, craiovenilor cu handicap, dreptul la parcare gratuită pe locurile unde va fi amenajată parcarea cu plata prin SMS., acestea putand fi utilizate in mod gratuit de catre cei care deţin autovehicule dotate special pentru persoanele cu handicap, si care poseda cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap.

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi vorbeşte despre parcare gratuită, insa numai pentru locurile special amenajate!

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale sustine ideea de gratuitate privind parcarea pentru persoanele cu handicap, insa cu referire numai la locurile special amenajate în acest sens, potrivit art. 65 alin. (1) din Legea nr. 488/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare.
ANPD precizează faptul că de aceste locuri de parcare speciale beneficiază toate persoanele cu dizabilități care se afla in posesia unui certificat de încadrare în grad de handicap, indiferent de tipul de handicap, pe întreg teritoriul țării, și că nerespectarea dispozițiilor legale in aceasta materie este sancționabila cu amendă de la 6.000 la 12.000 de lei.

Putem trage concluzia ca Primăria Craiova este pasibila de sanctiuni dacă nu isi indeplineste obligatia de a amenaja locuri de parcare destinate autovehiculelor dotate special pentru persoanele cu handicap, proprietarul putand parca gratuit pe astfel de locuri. Totusi, dacă un craiovean cu dizabilitati își parcheaza mașina oriunde în altă parte pe domeniul public, va intra sub incidența Hotararii Cosiliului Local nr. 170 / 2016 și va trebui să aibă achitată taxa de parcare pe bază de vinietă, în cuantum de 40 de lei pe an, asa cum am prezentat mai sus.

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
21 − 17 =