Avocat Craiova : Impozite mai mari achitate in 2017 către Primăria Craiova

avocat craiova : impozite mai mari achitate in 2017 catre Primaria CraiovaIata-ne ajunsi in luna iulie a acestui an, craiovenii fiind mai greu incercati din punct de vedere fiscal decat in anul 2016.

Cabinet Avocat Craiova Lorena Dinca isi propune sa analizeze situatia de la nivel local din perspectiva obligatiilor fiscale ce incumba craiovenilor, mai ales avand in vedere ca, din punct de vedere cronologic, ne situam intre cele doua termene de achitare a darilor catre municipalitate, respectiv 31 martie 2017 si 30 septembrie 2017.

Vestile nu sunt dintre cele mai bune pentru persoanele juridice inregistrate in Craiova – impozitele pe clădiri plătite in 2017 de catre acestea sunt de aproape trei ori mai mari decât cele achitate anul trecut!

In ceea ce priveste cotizatia persoanelor fizice, Primăria Craiovei a încasat sume sensibil mici decât anul trecut de la acestea, sub forma impozitului pe clădiri, în condițiile în care și-au plătit impozitele putin peste 16.000 de craioveni.
In aceeasi ordine de idei, tot mai puțini oameni și-au achitat anul acesta, comparativ cu anul trecut, impozitele locale către Primăria Craiova până la primul termen legal de 31 martie 2017, dată până la care trebuia plătit jumătate din impozitul pe proprietate datorat pe anul în curs.

Statul la cozile interminabile – o corvoada!

Este de notorietate faptul ca, in Craiova cel putin, oamenii sunt nevoiți să stea la cozi imense la sediile Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova, în condiții dificile, deși se afla acolo pentru a-si achita obligatiile fata de autoritatile locale, deci pentru a da bani primăriei, nu pentru a primi ceva.

O posibilă explicație pentru scăderea numărului de persoane care și-au achitat impozitele pe proprietate până la primul termen, respectiv 31 martie, ar putea fi aceea că oamenii sunt tentati să renunțe la bonificația de 10% care se acordă celor ce achită integral dările până la termenul respectiv, din cauza cozilor interminabile de la ghișeele directiei. O altă potentiala explicație ar putea fi aceea că cetățenii nu au avut disponibilitate financiara să achite impozitele la termen și de aceea randurile craiovenilor ce au achitat la termen darile catre municipalitate au fost mai subtiri decat cele formate anul trecut.

Impozite la acelasi nivel cu 2016 pentru persoanele fizice

Nivelul cotelor de impozitare pentru persoane fizice s-a menținut de anul trecut, iar craiovenii au achitat suplimentar doar taxa pe terenul de sub blocuri, dar, totusi, încasările Primăriei Craiova din impozitul pe clădiri au fost mai reduse decât in 2016. Astfel, daca in primele trei luni ale anului trecut, craiovenii achitaseră impozite pe clădiri in cuantum de 10.946.000 lei, anul acesta până la 31 martie se plătiseră cu 35.000 de lei mai puțin pentru impozitul pe cladiri. Per total, cu tot cu impozitele pe terenuri și cu cele pe mijloacele de transport, craiovenii au achitat 23.162.000 de lei către municipalitate până la 31 martie 2017, față de 23.094.000 de lei cât fuseseră plătite în perioada echivalenta din 2016.

De ce au crescut, totusi,  impozitele de plată pentru anumite persoane fizice?

Din datele furnizate de catre Primăria Craiova se observă clar că, deși numărul plătitorilor a scăzut considerabil față de anul trecut, la termenul de 31 martie 2017, sumele achitate sunt sensibil mai mici față de anul trecut sub forma impozitelor pe clădirile deținute de persoane fizice. Ceea ce înseamnă că unii craioveni au plătit mai mult către primărie decât anul trecut, iar la un calcul simplu rezultă că până la 31 martie 2016, craiovenii plătiseră, în medie, un impozit de aproximativ 113 lei/rol fiscal nominal, în timp ce în 2017, craiovenii care au achitat impozitul pe locuință până la primul termen scadent au plătit la primărie, tot ca si medie, putin mai mult, in jur de 135 de lei pe rol.

Cota de impozitare a proprietatilor detinute de catre craioveni

Persoanele fizice care au clădiri de locuit au plătit un impozit de 0,08% aplicat la valoarea impozabilă a clădirii, potrivit Codului fiscal și hotărârii Consiliului Local Craiova prin care s-au aprobat impozitele locale pe proprietate.

Persoanele care au sediu profesional declarat acasă, dar care nu desfășoara activitate economică în locuință, au achitat impozitul pe locuință in acelasi cunantum, precum orice altă persoană care detine in proprietate o casă de locuit.

In schimb, persoanele fizice care au clădiri de locuit, dar pe care le utilizeaza în scop nerezidențial, adică au sedii de firme declarate la adresa respectivă și desfășoară activități economice acasă sau dețin spații comerciale acolo datorează un impozit pe clădirile nerezidențiale de 0,2% aplicat la valoarea impozabilă a clădirii respective. Se explica, asadar, de ce, deși numărul de plătitori a fost cu peste 16.321 mai mic decât anul trecut, sumele încasate de catre Primărie au fost doar putin mai scazute decât cele aferente primelor luni din 2016.

Impozitele plătite de catre persoanele juridice s-au triplat. Care este motivul?

In ciuda faptului ca a scăzut numărul societatilor care și-au achitat impozitele pe proprietate până la 31.03.2017, din datele furnizate de catre Primăria Craiova se observă că acele persoane juridice care și-au achitat la termen impozitele au virat către municipalitate impozite pe clădiri în cuantum total de 29.872.000 de lei, față de anul trecut, când la expirarea primului termen de plată se achitaseră doar 11.252.000 de lei sub forma impozitelor pe clădiri.

Impozitele pe clădiri sunt diferite, din perspectiva cuantumului, în funcție de destinația imobilului. Potrivit legislației fiscale, clădirile care sunt folosite pentru locuit sunt impozitate si intra in categoria clădirilor rezidențiale, iar cele care nu sunt folosite pentru locuit, ci în alte scopuri, intra in categoria celor nerezidențiale.

Imobilele utilizate de catre firme sunt nerezidențiale, iar legislația fiscală prevede impozite de trei-patru ori mai mari pentru clădirile folosite în scop nerezidențial. Și persoanele fizice care aveau sediul firmei la adresa de domiciliu și desfășurau acolo o activitate economică plăteau impozit nerezidențial pentru cota-parte din casa utilizată de firmă. Dacă acel imobil a fost transferat, într-un fel sau altul pe firmă, atunci firma datorează impozitul pe proprietate către municipalitate.

Societatile au plătit și impozite pe teren mai mari in 2017

Din datele oficiale reiese ca, dacă pe primele trei luni din 2016 persoanele juridice din Craiova plătiseră impozit pe teren de 1.099.000 de lei, anul acesta, în aceeasi perioada, firmele au achitat impozite de patru ori mai mari pe teren, respectiv 4.751.000 lei, deși numărul firmelor plătitoare a fost mai redus cu 531 de entitati juridice.

Până la 31 martie, potrivit legislatiei in vigoare, trebuia să se achite jumătate din impozitul datorat. Bineinteles ca multi dintre cei care s-au prezentat personal la ghișeele DIT sau au plătit on-line au preferat să achite impozitul in integralitatea sa, cu scopul de a beneficia de bonificația de 10% acordată pentru faptul că și-au achitat impozitul în avans. Potrivit legislației fiscale, primăria poate trimite notificări celor care nu au achitat până la 31 martie nici macar jumatate din impozitul datorat.

Următorul  si ultimul termen de plată este 30 septembrie 2017, dată până la care craiovenii trebuie să își achite integral impozitele pe proprietate. In situatia depasirii acestor termene de plată, proprietarii vor plati penalități de 1% din suma datorată, pentru fiecare lună sau fracțiune de lună de întârziere, pentru toate obligațiile de plată datorate organului fiscal local, în cazul craiovenilor, DIT Craiova.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
20 + 4 =