Ai un proces si nu te afli in tara? Poti fi reprezentat in instanta!

Ai un proces pe rol si nu esti in tara? Ai fost chemat in judecata, dar timpul nu iti permite sa te duci la termenele de judecata? Ai un program de munca incarcat si nu poti sa faci drumuri la instanta? Afla ca poti fi reprezentat in instanta de catre o alta persoana fizica sau de catre un avocat.

Codul de procedura civila reglementeaza, in cuprinsul art. 80, reprezentarea părţilor în judecată.

Formele reprezentării

(1) Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin reprezentant. Reprezentarea poate fi legală, convenţională sau judiciară.

(2) Persoanele fizice lipsite de capacitate de exerciţiu vor sta în judecată prin reprezentant legal.

(3) Părţile pot să stea în judecată printr-un reprezentant ales, în condiţiile legii, cu excepţia cazului în care legea impune prezenţa lor personală în faţa instanţei.

(4) Când legea prevede sau când circumstanţele cauzei o impun pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil, judecătorul poate numi pentru oricare parte din proces un reprezentant în condiţiile art. 58 alin. (3), arătând în încheiere limitele şi durata reprezentării.

(5) Când dreptul de reprezentare izvorăşte din lege sau dintr-o hotărâre judecătorească, asistarea reprezentantului de către un avocat nu este obligatorie. Dispoziţiile art. 83 alin. (3) şi art. 84 alin. (2) sunt aplicabile.

Asadar, din textul legal tragem concluzia ca prezenta personala la proces nu este obligatorie, decat in situatii expres determinate.

Orice parte din proces poate fi reprezentata in baza unei procuri speciale intocmite in favoarea unei alte persoane, ori de catre un avocat, in temeiul unei imputerniciri avocatiale, eliberate de catre avocat pe baza contractului de asistenta juridica.

Divortul – situatii de exceptie!

Regula! In procesul de divort, regula este ca partile trebuie sa se prezinte personal la proces.

Potrivit dispozitiilor art. 920 alin. 1 Cod de procedura civila, in faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi

  • execută o pedeapsă privativă de libertate,
  • este împiedicat de o boală gravă,
  • este pus sub interdicţie judecătorească,
  • are reşedinţa în străinătate
  • sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal.

In astfel de cazuri exceptionale, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.

Asadar, in ipoteza in care locuiti si munciti in strainatate, dar sunteti parte intr-un proces de divort, este posibila reprezentarea Dvs. in instanta de judecata, in temeiul unei procuri speciale care se imputerniceasca o alta persoana sau un avocat sa va reprezinte interesele.

Pentru a imputernici un avocat, este necesara intocmirea unei procuri speciale la ambasada ori consulatul Romaniei din orasul in care locuiti, procura pe baza careia avocatul va avea dreptul sa va apere drepturile in fata instantei. De asemenea, aceasta procura speciala poate fi intocmita in tara, la orice notar public.

Astfel, putem trage concluzia ca prezenta personala in instanta nu este, de regula, obligatorie, avocatul putand fi un ajutor extrem de important pentru orice persoana ce nu dispune de timpul necesar sa faca drumuri la instanta. Asa cum am aratat, intr-un proces de divort este necesara prezenta personala a partilor, insa nu in situatia in care aveti resedinta in strainatate ori va aflati intr-o alta situatie care impiedica prezenta personala.

Scapa de stresul prezentarii in instanta si apeleaza cu incredere la reprezentarea juridica in procesul tau!

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
9 × 7 =