Ai un copil din afara casatoriei? Iata pe ce taram juridic te afli!

Mi-am propus ca astazi sa vorbesc despre..situatii de viata. Avocatul din mine ma indeamna sa le numesc ‘’spete’’, dar s-ar putea ca acest termen sa fie prea tehnic raportat la contextul in care il folosesc. Povestea e veche de cand lumea, o stim, intr-un fel sau altul, cu totii: v-ati placut, v-ati iubit, v-ati casatorit, iar inceputul a fost perfect. Totul pana la un punct, cand lucrurile in mariajul vostru au inceput sa scartaie, iar solutia a fost simpla – separarea in fapt.

La momentul respectiv v-ati gandit, poate, ca investitia intr-un divort nu renteaza, mai ales daca nu aveti copii impreuna, ori, in cazul in care aveti, ca veti evita inconvenientele fixarii si achitarii unei pensii de intretinere a minorilor. Sau, poate, v-ati imaginat ca separarea doar in fapt lasa o portita deschisa spre impacare. Indiferent de scenariu, timpul a trecut, iar impacarea nu s-a mai produs. Ba chiar mai mult, fiecare dintre voi si-a refacut viata sau cel putin a facut demersuri pe acest plan.

Si uite asa, tu, femeie singura din toate punctele de vedere, mai putin din perspectiva legala, te-ai trezit aproape pe nesimtite intr-o noua poveste de dragoste. Cel putin la fel de frumoasa ca si mariajul tau care a fost, intre timp, pus pe linie moarta. Diferenta cea mai mare intre cele doua? Noua relatie ti-a adus cu sine cel mai mare dar, acela al vietii. Ai ramas insarcinata, iar acum te gandesti, fireste, la ce se va intampla cu tine, cu voi, cu pruncul inca nenascut.

Iti doresti o noua familie, alaturi de tatal copilului si iti inchipui ca, legal, prin simpla recunoastere a copilului, acesta va aparea trecut de indata la rubrica ‘’tata’’ in certificatul de nastere al copilului odata ce acesta se va naste. Cel putin aceasta este conceptia universala cand vine vorba despre recunoasterea unui copil.
Nimic mai eronat, din nefericire.

Desi poate parea absurd, faptul ca esti inca legal casatorita cu o alta persoana echivaleaza cu neputinta altui barbat de a recunoaste copilul conceput pe perioada casatoriei.

Situatia este clar reglementata de Codul civil, in art. 414, cu titlul ‘’prezumtia de paternitate’’, insa aceste dispozitii legale nu sunt larg cunoscute, poate si pentru ca situatia ar avea potentialul de a capata o tenta tabu, daca este prezentata necorespunzator.

In realitate, acest scenariu nu este nici tabu si nici rar intalnit, astfel ca exista numeroase persoane ce s-au aflat in postura delicata de mama a unui copil conceput ori nascut in afara casatoriei.

La ce se refera, in definitiv, aceasta prezumtie de paternitate?

In principiu, la faptul ca sotul mamei este prezumat a fi tatal copilului conceput sau nascut pe timpul casatoriei.
In prima categorie, respectiv cea a copilului conceput pe timpul casatoriei, intra scenariul pe care vi l-am prezentat mai sus, iar in categoria copilului nascut pe perioada casatoriei ar putea intra, spre exemplu, situatia in care mama concepe un copil cu un barbat, iar la scurt timp dupa, se casatoreste cu o alta persoana. Aceasta din urma isi va asuma rolul de tata, in temeiul prezumtiei legale de paternitate, in ciuda faptului ca nu el este tatal biologic al copilului.

Bineinteles. lucrurile nu sunt fixate in piatra, iar starea civila a persoanei se poate modifica, prin schimbarea filiatiei.
Cum? Solutia vine tot prin intermediul instantei judecatoresti, in fata careia se poate tagadui paternitatea cu privire la un copil nascut in astfel de circumstante. Conditia esentiala pentru admiterea unei astfel de actiuni in tagada paternitatii este dovedirea imposibilitatii ca sotul sa fie tatal copilului. Se incearca astfel schimbarea rudeniei, insa nu e suficienta formularea unei actiuni de acest fel, ci este imperios necesar ca aceasta sa fie admisa.

Nici doctrina de specialitate nu a ramas indiferenta la aceste situatii de incertitudine cu privire la filiatie si a analizat numeroasele spete ce graviteaza in jurul acestui subiect sensibil. Concluziile, bineinteles, au fost in acelasi sens- prezumtia de paternitate nu poate fi inalturata decat printr-o actiune in tagada paternitatii, si nicidecum prin inregistrarea copilului la oficiul de stare civila pe numele concubinului mamei. Daca se face, totusi, o astfel de mentiune, urmeaza ca actul de nastere sa fie rectificat si inscrierea sa se faca pe numele sotului mamei.

Este important de retinut ca, la fel cum aratam mai sus, in ciuda faptului ca aceasta este conceptia generala pe tema, simpla recunoastere a copilului nu are forta juridica de a rasturna prezumtia in discutie.

Exista, totusi, o situatie aparte, in care prezumtia legala despre care facem vorbire opereaza diferit.

Ma refer aici la cazul in care la momentul conceptiei mama era casatorita cu un barbat, iar la momentul nasterii copilului mama incheiase o noua casatorie. In acest caz, prezumtia opereaza in favoarea celui care are calitatea de sot la data nasterii copilului, respectiv sotul din cea de-a doua casatorie.
Putem spune, asadar, ca in acest caz legea protejeaza mai eficient noua familie, nemaifiind necesara introducerea unei actiuni in justitie, insa conditia recasatoririi rapide a mamei nu trebuie trecuta cu vederea.

Oricare ar fi cadrul in care te regasesti, cu siguranta acesta este momentul in care ai nevoie de ajutorul unei persoane specializate in probleme de dreptul familiei, in speta avocat, care sa identifice cu precizie ce actiune trebuie promovata in justitie pentru o rezolvare cat mai rapida si cat mai eficienta a problemelor de filiatie cu care te confrunti. Intreaba, iar raspunsurile nu vor intarzia sa apara!
In joc nu este doar viata ta, ci si a copilului tau, iar interesul superior al copilului trebuie sa prevaleze intotdeauna, indiferent cat de aspre sunt circumstantele vietii. Este lesne de inteles ca recunoasterea unui copil de catre tatal sau biologic reprezinta o chestiune de importanta monumentala, ce va avea implicatii pe termen lung, intrucat, fie ca vrem, fie ca nu, parintii nostri influenteaza, intr-o masura deloc de neglijat, ce fel de adulti vom deveni. Tu cum ai vrea sa creasca al tau copil?

Pe probleme legate de dreptul familiei in Craiova, echipa noastra va sta la dispozitie pentru consultanta juridica la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

1 thought on “Ai un copil din afara casatoriei? Iata pe ce taram juridic te afli!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
14 + 3 =