Ai o ruda cu probleme psihice? Internarea medicala nevoluntara poate fi solutia!

ai o ruda cu probleme psihice? internarea medicala nevoluntara poate fi solutia!Astazi vom aborda o problema destul de frecventa in practica, din nefericire, si despre care persoanele direct afectate vorbesc cu o teama justificata –  internarea medicala nevoluntara. Ce optiuni ai atunci cand o persoana apropiata devine agresiva, agitata, irationala, cu un comportament de necontrolat? Poti continua sa suporti abuzurile pe care aceasta le savarseste fara macar sa-si propuna sau poti cere ajutor specializat!

Legislatia romaneasca prevede solutii pentru acest gen de chestiune sensibila, fiind edictate norme atat in dreptul penal, cat si in legi speciale, al caror scop este sa protejeze persoana care are nevoie de ajutor medical pshiatric specializat, dar si pe cei din jur, in aceasta categorie cele mai expuse fiind chiar rudele aflate in proximitate si care suporta consecintele nefaste ale bolii psihice.

Pentru a contura notiunile despre care facem discutie astazi, incepem prin a spune ca internarea medicală reprezinta modalitatea prin care se asigură tratamentul diferitelor afecțiuni medicale în instituții specializate.

De multe ori, pacientul constientizeaza ca are nevoie de ajutor, iar această măsură se ia cu acordul sau, însă există si situații în care internarea se dispune contrar voinței acestuia, din considerente de natura juridica.

Internarea medicală nevoluntară are un regim juridic statuat de Legea nr. 487/2004 privind sănătatea mintală și protecția persoanelor cu tulburări psihice, primind, totodata, reglementare si in dreptul penal si procesual penal.

I. Internarea medicală nevoluntară în reglementarea Legii nr. 487/2002, privind sănătatea mintala și protecția persoanelor cu tulburări psihice

Odată ce a intrat pe ușile spitalului, persoana supusă internarii medicale nevoluntare se află sub jurisdicția legii sănătății mintale. Aceasta lege stabileste in detaliu atat procedura internării, cat si sancțiunile, modalitatea de finanțare a serviciilor de sănătate mintală, ori drepturile pe care pacientul le are pe timpul internarii.

Potrivit art. 53 a acestei legi, procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.

Mai mult, in art. 54 sunt stabilite conditiile in care se dispune, si anume numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
    a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
    b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

Persoanele ce pot solicita internarea nevoluntara sunt specificate in cuprinsul art. 56, astfel:
     a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
     b) familia persoanei;
     c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
     d) reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
    e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.

II. Internarea nevoluntară privita ca si măsură de siguranță in dreptul penal

Noul Cod Penal prevede in dispozitiile art. 108 si art. 110 internarea medicală nevoluntară ca o măsură de siguranță, urmărindu-se protejarea societății de indivizi care, prin starea patologică pe care o prezintă, constituie un pericol atât pentru propria persoana, cat și pentru ceilalți membri ai societății.

Conditiile in care se poate dispune aceasta masura sunt strict determinate de legea penala, astfel:

  • persoana față de care se ia măsura trebuie să fi săvârșit o faptă prevăzută de legea penală pentru care nu este incidentă nicio cauză justificativă;
  • să fie bolnavă psihic, consumatoare de substanțe psihoactive sau suferindă de o boală infecto-contagioasă;
  • să existe pericolul de a reitera comportamentul antisocial.

De retinut! Nu este necesară o condamnare penala definitivă pentru a fi luata aceasta masura, ea putând fi dispusa, în mod provizoriu sau cu caracter permanent, și față de un individ ce a fost achitat din perspectiva legii penale.

III. Internarea medicală nevoluntară avand drept scop efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice în instituții medicale avizate

Luarea acestei masuri deosebite este justificata, de asemenea, si prin dispozitiile Codului de procedura penala, din perspectiva necesității administrării probelor în procesul penal, mai exact prin cuprinsul art. 184.

Conform acestei reglementari, este obligatorie efectuarea unei expertize medico-legale:

  • în cauzele cu minori cu vârsta între 14 si 16 ani,
  • în cazul infracțiunii de ucidere sau vătămare a nou-născutului de către mamă, precum și
  • ori de câte ori organul de urmărire penală sau instanța de judecată are o îndoială cu privire la discernamântul suspectului ori a inculpatului în momentul săvârșirii infracțiunii.

Nota bene! Această măsură procesual-penala poate fi dispusa și față de persoane potențial sănătoase, în vederea soluționării echitabile a cauzei deduse judecatii.

Cand vine vorba despre aplicarea acestei masuri, cuvantul de ordine trebuie sa fie precautia!

Nu rareori se intampla sa fie internate în vederea efectuării expertizei medico-legale persoane sănătoase, care nu justifică luarea unor măsuri drastice, cum sunt izolarea ori contenționarea. De aceea este recomandat ca inainte de a face un pas in aceasta directie, sa consultati un avocat care sa supervizeze eventuala aplicare a acestei masuri, verificand daca sunt, intr-adevar, indeplinite conditiile legale in materie.

Este foarte usor ca un medic neinformat sau prea grabit sa fie tentat sa apeleze la aceasta solutie, fara a fi pe deplin constient de specificul fiecarei dispozitii legale in aceasta materie si de implicatiile practice pe care aceste legi le au, astfel ca precautia se impune in scopul evitarii pricinuirii de suferinte suplimentare persoanelor implicate!

Pe de cealalta parte, consideram noi ca este esential sa stii care iti sunt optiunile legale de protectie atat in ceea ce o priveste pe persoana suferinda, cat si pe voi, cei apropiati, pentru a nu intretine ori prelungi inutil situatii dureroase si potential periculoase. Esti de acord?

 
Daca sunteti din Craiova si va confruntati cu o situatie similara, echipa noastra va sta la dispozitie cu sfaturi specializate la numarul de telefon 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
18 − 11 =