9 greseli frecvente in procesul de divort: Asa nu!

greselifrecventeinprocesuldedivort:asanu!A trece printr-un divort reprezinta un proces anevoios pentru ambele parti implicate, dar si pentru copii, iar suferinta marcheaza sotii care vor sa o ia pe cai separate. Tot acesta este momentul in care multi dintre noi fac greseli in procesul de divort, care ingreuneaza si mai mult situatia si asa delicata in care se regasesc. Pentru a te ajuta sa preintampini cele mai frecvente greseli la divort, le-am exemplificat in randurile ce urmeaza.

Greseala 1: sa crezi ca sotul/sotia ta va fi corect/a si cooperant/a si sa nu construiesti o aparare corespunzatoare din dorinta de a-l menaja

Majoritatea oamenilor care se confrunta cu un divort sunt vulnerabili din punct de vedere emotional, iar foarte multi sunt intr-o stare de negare. „Sotul/sotia mea nu m-ar trata asa!” Surpriza, insa! Sotii isi trateaza rau fostii, de cele mai multe ori. A nu-ti formula o apărare corespunzatoare in cadrul procesului de divort plecand de la ideea ca sotul tau va fi cooperant este o greseala monumentala care te poate aduce in situația de a primi o solutie judecatoreasca mai putin favorabila tie si mai favorabila sotului/sotiei. Ca in orice alt proces, trebuie utilizate toate armele legale pe care le ai la dispozitie pentru a obtine o sentinta cat mai buna, fara menajamente fata de sotul ce probabil ca va taxa „generozitatea” ta.

Greseala 2: sa risti un proces fara avocat

A te prezenta la divort fara avocat constituie una dintre cele mai paguboase atitudini pe care le poti adopta. Stim cu totii ca ai prefera sa nu angajezi un avocat, crezand ca poti sa iti faci o aparare eficienta si pe cont propriu, insa a te zgarci la cateva sute de lei inseamna a te expune riscului ca sotul sa obtina nu doar o solutie favorabila lui, ci si o mare parte din economiile pe care le-ati facut împreuna. Ce sa mai vorbim despre situatia in care se dezbate domiciliul copilului minor, spre exemplu? Ar trebui sa te intrebi, merita sa iti asumi riscul?

Greseala 3: sa ai asteptari total nerealiste sau dorinte exagerate privind ceea ce vei primi dupa divort

O alta greseala comuna este aceea de a avea așteptari mult prea mari in procesul de divort. Este nerealist sa traim cu impresia ca dupa divort noi vom obtine totul, bani, bunuri, custodia copiilor, afacerile, iar partenerul va pleca asa cum a venit. Cerintele trebuie sa fie rezonabile, iar cuvantul cheie trebuie sa fie „compromisul”.

Greseala 4: sa ascunzi informatiile relevante fata de avocatul care te reprezinta

In procesul de divort, ca de altfel in orice fel de proces, avocatul este, de cele mai multe ori, singurul tau prieten. El iti va reprezenta interesele in asa fel încat sa obtina cel mai bun rezultat pentru tine. Aceasta misiune, insa, va esua lamentabil daca avocatul nu are toate informatiile relevante in cauza si daca este mintit de catre cel pe care a fost angajat sa il apere. Retineti! Treaba avocatului nu este sa va judece, ci sa va sprijine, asa ca sinceritatea este abordarea cea mai potrivita, daca vreti sa aveti sanse reale de castig.

Greseala 5: sa permiti emotiilor sa prevaleze in detrimentul logicii in luarea deciziilor legale

Daca lasi emotiile sa preia controlul in locul intelegerii si logicii, iti vei pune singur bete in roate. A te certa cu fostul sot este contraproductiv si poate duce la o solutie judecatoreasca defavorabila. De aceea este recomandat ca discuțiile sa fie intermediate de catre un avocat care va sti cum sa abordeze problemele delicate fara a crea prejudicii.

Greseala 6: sa fii un impediment in rezolvarea propriului caz

Scopul tau este sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a ajuta la rezolvarea cazului si sa sustii, nu sa incurci munca avocatului. Nu e o idee prea buna sa alienezi singura persoana care te reprezinta, asa ca ar fi indicat sa iti întrebi avocatul cum il poti ajuta mai bine!

Greseala 7: sa folosesti copiii drept arma impotriva celuilalt sot

Cei mici trebuie protejati de catre parinti in cursul divortului, nefiind indicat sa fie expusi tensiunilor si frictiunilor dintre parteneri. In niciun caz copiii nu trebuie folositi ca un scut impotriva celuilalt parinte, impactul psihologic asupra acestora fiind foarte extins, iar consecințele unui astfel de tratament putand a se dovedi ireversibile.

Greseala 8: sa incerci sa impiedici un divort cu care nu esti de acord

Decizia de a pune punct unei casnicii nu este intotdeauna una luata de comun acord, in multe cazuri doar unul dintre soti dorindu-si despartirea. Desi este dificil de acceptat ca partenerul nu se mai vede alaturi de tine, a te impotrivi divortului este inutil si extrem de dureros pentru persoanele implicate. Divortul se va pronunta din culpa unuia dintre soti, daca se dovedeste ca a fost exclusiv de vina pentru deteriorarea relatiilor conjugale, ori din vina ambilor soti.

Greseala 9 : sa nu te implici in procesul de divort

Este firesc sa ai incredere in avocatul pe care l-ai angajat sa te apere, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii pasiv pe durata procesului. Din contra, trebuie sa te implici, sa ceri avocatului o evaluare obiectiva a sanselor de a obtine ceea ce iti doresti din proces, si nu in ultimul rand, intreaba avocatul ce trebuie sa faci in scopul de a-ti maximiza sansele de succes.

A gresi e omeneste, stim asta prea bine, iar in conditiile de stres pe care le presupune un divort o persoana este cu atat mai predispusa la a comite erori. Noi am dezbatut, insa, cele mai frecvente greseli in procesul de divort tocmai pentru a te ghida in evitarea unor erori ce pot avea consecinte pe termen mediu si lung.

Doresti sa eviti aceste greseli frecvente si ai nevoie de ajutor specializat in Craiova? Numarul nostru de telefon este 0760 792 174

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
30 ⁄ 10 =